A China Eastern Airlines több tucat repülőgépe maradhat a földön a hét elején történt halálos baleset után, írja a CNN Business.

A légitársaság és leányvállalatai 223 Boeing 737-800-as repülőgép használatát függesztették fel ideiglenesen – közölte Liu Hsziao-tung (Liu Xiaodong), a China Eastern Airlines szóvivője csütörtökön sajtótájékoztatón. Ugyanez a géptípus volt érintett a balesetben is.

Fotó: Yang yang / AFP

A repülőgépeket biztonsági ellenőrzésnek vetik alá, és karbantartási munkálatokat is végeznek – mondta Liu.

A légitársaság a baleset után átfogó biztonsági felülvizsgálatot indított

– tette hozzá.

Hétfőn Dél-Kína egyik sűrű erdős területén domboldalba csapódott a China Eastern Airlines 5735-ös belföldi járata, a fedélzeten a 9 fős személyzeten kívül 124 utas tartózkodott. A szerencsétlenség Kína legsúlyosabb légi katasztrófája az elmúlt több mint egy évtizedben. A kínai nyomozók szerdán közölték, hogy a keresés harmadik napja után sem találtak túlélőket.

A hétfői baleset okát még nem sikerült megállapítani.

Fotó: Lu Boan / MTI/AP

A szerdán és csütörtökön előkerült fekete dobozok azonban kulcsfontosságú információkat szolgáltathatnak a katasztrófáról. A 737-800-as a Boeing jelenleg forgalomban lévő repülőgépeinek legelterjedtebb változata, és számos légitársaság flottájának munkagépe.

A Cirium légi közlekedési elemzőcég szerint a 737-800-asból jelenleg 4502 darab van forgalomban világszerte, így messze a leggyakrabban használt Boeingnek számít. Ez a legelterjedtebb típus az Egyesült Államokban, ahol 795 darabot állítottak szolgálatba, és Kínában, ahol 1177 van forgalomban.