„Az orosz erők ma kegyetlen rakétatámadásnak vették alá Harkivot” – kezdte beszédét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. „Ez nem más, mint háborús bűncselekmény egy békés város lakónegyedeiben, ahol nincs katonai létesítmény. Tucatnyi szemtanú feljegyzései igazolják, hogy ez nem véletlen lövés, hanem tudatos pusztítás volt. Az oroszok tudták, hová lőnek. Ezért a cselekményért nemzetközi bíróság elé kell állniuk, mivel minden egyezményt megszegtek. A világon senki nem bocsátja meg ártatlan ukrán emberek meggyilkolását” – tette hozzá.

„Mindez megtörténhetett itt Ukrajnában, Európában, 2022-ben.”

„A rakétákkal, bombákkal és tüzérséggel felfegyverzett gonoszt azonnal meg kell állítani, el kell pusztítani gazdaságilag. Meg kell mutatnunk, hogy az emberiség képes megvédeni magát. Fontolóra kell venni a légtér lezárását az orosz rakéták, repülőgépek, helikopterek számára. Az invázió öt napja alatt már 56 rakétacsapást mértek Ukrajnára. 113 cirkáló rakétát lőttek ki. Ezt nevezik ők »barátságnak«”.

„A világ tisztában van vele, milyen lépésekre van szükség, ma egyeztettem erről velük. Civilek ellen katonai bűncselekményeket elkövető állam nem lehet tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának. A világ összes kikötőjét, csatornáját, repülőterét le kell zárni az oroszok előtt, egy ilyen állam nem kaphat százmilliárdokat energiaexportra. Ha orosz termékeket vásárolunk, azzal finanszírozzuk a gyilkosságokat.”

„Meg fogjuk védeni Ukrajnát. Mindenkinek segítséget nyújtunk, aki szenved az embertelen inváziótól.”

„Az ellenség számára Kijev a fő célpont, meg akarják semmisíteni államunkat, ezért a főváros folyamatosan veszélyben van. Csak ma három rakétatámadást hajtottak végre. A céljuk, hogy megsemmisítsék az erőművet, hogy világítás nélkül maradjon a város. Nem engedjük, hogy áttörjék a védelmünket.”

„Ami az oroszokkal való tárgyalást illeti, látható, hogy nyomást próbálnak gyakorolni ránk. Jelzem nekik, hogy csak az idejüket pazarolják. Az egyeztetések ugyanis csak akkor lehetnek eredményesek, ha éppen a tárgyalások pillanatában az egyik fél nem bombázza a másikat. Egyelőre nem közelít a két fél álláspontja.”

„A mai napon aláírtam Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét, amelyet el is juttatunk Brüsszelbe.”