Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kivonta a forgalomból a Vigantol  D Vitamin 20000 NE/ml belsőleges oldatos cseppeket, valamint két vérnyomáscsökkentő gyógyszer, az Accuzide és az Accupro összesen több mint egy tucat gyártási tételét. A vizsgálatok során a gyógyszerekkel szemben minőségi hiba lehetősége merült fel – számol be róla az Origo.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az Accuzide vérnyomáscsökkentő gyógyszer esetében már nem értékesíthető a 20 mg/12,5 mg-os kiszerelés. A hiba gyanújáról a filmtabletta forgalomba hozatali engedély jogosultjától, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.-től érkezett bejelentés az OGYÉI felé. A filmtabletta a magasvérnyomás-betegség kezelésére alkalmazható. Az Accupro egy másik vérnyomáscsökkentő gyógyszer, ebből viszont háromféle kiszerelés is eltűnik a gyógyszertárakból: a 20 mg-os, a 10 mg-os és az 5 mg-os filmtabletta. Az OGYÉI döntése értelmében a Vigantol 20000 NE/ml belsőleges oldatos cseppek sem lesznek már kaphatók, szintén minőségi hiba gyanúja miatt, pedig sokan használták a csontritkulás megelőzése érdekében.

Szennyezett szívgyógyszert hívtak vissza Szlovákiában is

Szlovákiában az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynöksége hívta vissza az Accuprót, ennek oka, hogy az azid szennyeződés a hatóanyagban a megengedett értékek felett volt.