Megérkeztek az amerikai szakértők Kínába, akik segítenek a 132 halálos áldozatot követelő repülőgép-katasztrófa okainak feltárásában – számolt be róla a CBS News.

Márciusban Dél-Kínában lezuhant a China Eastern Airlines Boeing 737-es repülőgépe. A kutatás során iszonyatos mennyiségű törmeléket találtak, és a gép két feketedoboza is előkerült, azonban rendkívül rossz állapotban van mindkettő. Ezek kielemzésében működnek együtt az Egyesült Államokból érkező szakértők a kínai hatóságokkal. Amennyiben a rajtuk lévő információkat sikerül visszanyerni, az fényt deríthet arra, hogy a Boeing 737-800-as repülőgép miért váltott hirtelen zuhanórepülésbe és csapódott a földbe.

Fotó: Getty Images

Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal kedden közölte, hogy segít kínai kollégáinak letölteni a repülési adatrögzítőből származó információkat. A tengerentúli ügynökség a múlt héten jelezte, hogy ugyanezt teszik a pilótafülke hangrögzítőjével is.

A baleset akkora erejű volt, hogy mintegy 20 méter mély krátert hagyott a hegyoldalban. A gép összetört és tüzet okozott a környező erdőben.

A tragédia utáni kutatás során több mint 49 000 darab repülőgép-törmeléket találtak. A pilótafülke hangrögzítőjére két nappal később bukkantak rá, a repülési adatrögzítőre pedig hat nappal a baleset után. Utóbbi 1,5 méter mélyen volt a föld alá temetve.

Az NTSB csapata azért vesz részt a munkában, mivel a repülőgépet az Egyesült Államokban gyártották.

Kínai tisztviselők tájékoztatása szerint a baleset után 30 napon belül elkészül az előzetes vizsgálati jelentés.

Az MU5735-ös járat 123 utassal és kilencfős személyzettel a délnyugat-kínai Kunming városából repült a délkelet-kínai Kantonba.