Kínai tisztviselők csütörtökön bejelentették, hogy a China Eastern Airlines múlt héten lezuhant Boeing 737-800-as repülőgépének roncsainak felkutatása lényegében befejeződött, több mint 49 000 roncsdarabot találtak – számolt be róla az ABC News.

Az MU5735-ös járat 8800 méter magasságból lezuhanva csapódott egy hegyoldalba a dél-kínai Kuanghszi régióban. A repülőgépen tartózkodó mind a 132 ember életét vesztette a tragédiában. A becsapódás következtében 20 méter mély kráter keletkezett, és a környező erdőben tű ütött ki. A gép apró darabokra tört, amelyek szétszóródtak egy nagy területen, sok alkatrész a föld alá került.

Fotó: ZHOU HUA / AFP

Csu Tao, a Kínai Polgári Repülési Hivatal repülésbiztonsági igazgatója a közeli Vucsou városában tartott sajtótájékoztatón ismertette, hogy a csaknem 10 napos keresés során a legfontosabb alkatrészek közül a vízszintes stabilizátort, a hajtóművet és a jobb szárnycsúcs maradványait is megtalálták.

A baleset okának kiderítését azonban számos tényező hátráltatja, így az is, hogy a gép figyelmeztetés nélkül zuhant le, a légiforgalmi irányítók nem kaptak választ a pilótáktól, miután a gép zuhanni kezdett, és az sem segíti a vizsgálatot, hogy a roncsdarabok közül sok rendkívül kicsi.

A kutatás során több mint 22 000 köbméter földet ástak ki, és 49 117 roncsdarabot találtak a repülőgépből

– nyilatkozta Csang Cseven, a kuanghszi kormány egyik tisztviselője.

A keresést a meredek hegyoldal mellett az esős időjárás, és az emiatt keletkezett sár is nehezítette.

Fotó: ZHOU HUA / AFP

A repülőgép két fekete dobozát, a repülési adatrögzítőt és a pilótafülke hangrögzítőjét, megtalálták és Pekingbe küldték további elemzésre. Csu ismertette, hogy a március 21-én bekövetkezett baleset után 30 napon belül elkészül az előzetes vizsgálati jelentés.

A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal amerikai nyomozócsoportja, valamint a Boeing és a Szövetségi Légügyi Hivatal tanácsadói is vízumot kaptak, hogy a hatályos nemzetközi megállapodások értelmében Kínába utazhassanak, és bekapcsolódhassanak a vizsgálatokba.

A China Eastern járata 123 utassal és kilenc fős személyzettel a fedélzetén a délnyugati Kunming városából, Jünnan tartomány fővárosából tartott Kantonba.