Miután a területen marad maradék ukrán harcosok nem hajlandók feladni Mariupol városát, az orosz csapatok a jelentések szerint hétfőn lezárják a várost és "mozgási igazolványokat" állítanak ki a maradóknak, amelyeket be- és kiléptetésnél hasznlhatnak - közölte a polgármester egyik tanácsadója a The Guardian beszámolója szerint.

Petro Andriuscsenko a Telegram üzenetküldő alkalmazásra posztol bejegyzéséban fogalmazta meg ezt az állítást, és megosztott egy fotót, amelyen látszólag egy sorban várakozó emberek láthatók, akik a belépőkre várnak.

"Több száz polgárnak kell sorban állnia, hogy "útlevelet" kapjon, amely nélkül a jövő héten nem csak a városrészek között nem lehet majd közlekedni, hanem az utcán sem" - mondta.

Andriuscsenko felvetette, hogy a megszálló erők valószínűleg információkat gyűjtenek a városban maradókról, vagy átszűrik őket.

Egy szombaton írt külön posztvan Andriuscsenko azt írta, az orosz erők bejelentették, hogy a város "hétfőtől mindenki számára le lesz zárva a be- és kilépés előtt, de egy hétig tilos lesz a városrészekben való mozgás is".

Szombaton Oroszország közölte, hogy ellenőrzése alatt tartja a városi területeket, csak néhány ukrán ellenálló maradt az Azovi-tengerre néző Azovstali acélműben. Eközben Volodimir Zelenszkij elnök a CNN-nek azt mondta, Ukrajnának nem áll szándékában semmilyen területet feladni a kelet-donbászi régióban.

A hatalmas mariupoli Azovstal acélművet védő ukrán csapatok gerillataktikával, területen lévő nukleáris bunkerekkel és alagulatakkal még sokáig kitarthatnak – állítja egy katonai szakértő. Justin Crump, a Sibylline biztonsági tanácsadó cég munkatársa azt mondta a BBC-nek, hogy "nagyon jól felkészültek a védelemre", több mint 50 napjuk volt a helyszín megerősítésére és a menekülési útvonalak kiépítésére. Becslései szerint mintegy 800 harcos védi az erőművet, élükön a szélsőjobboldali Azov zászlóaljjal – az Oroszország által "neonáciknak" titulált csoporttal.