Denis Shmihal ukrán miniszterelnök szerint a megmaradt ukrán erők a lerombolt kikötővárosban, Mariupolban továbbra is harcolnak , és továbbra is dacolnak Oroszország megadására vonatkozó követelésével. "A város nem esett el" - mondta a BBC tájékoztatása szerint, miután Oroszország legutóbbi ultimátuma lejárt.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton azt állította, hogy az orosz erők a város lakott részéből kiűztek minden ellenállót, és csak az Azovsztal acélüzemben maradt egy maréknyi fegyveres. Ők helyi idő szerint 10 óráig hagyhatják el az üzemet fegyver nélkül az ultimátum szerint.

Eközben Volodimir Zelenszkij elnök a CNN-nek azt mondta, Ukrajnának nem áll szándékában semmilyen területet feladni a kelet-donbászi régióban.

A hatalmas mariupoli Azovstal acélművet védő ukrán csapatok gerillataktikával, területen lévő nukleáris bunkerekkel és alagulatakkal még sokáig kitarthatnak – állítja egy katonai szakértő. Justin Crump, a Sibylline biztonsági tanácsadó cég munkatársa azt mondta a BBC-nek, hogy "nagyon jól felkészültek a védelemre", több mint 50 napjuk volt a helyszín megerősítésére és a menekülési útvonalak kiépítésére.

Fotó: Shutterstock

Gyanítom, hogy hacsak nem irtják ki őket, sokáig ott lesznek – éjszaka csúnya dolgok tehetnek, majd visszamennek.

Becslései szerint mintegy 800 harcos védi az erőművet, élükön a szélsőjobboldali Azov zászlóaljjal – az Oroszország által "neonáciknak" titulált csoporttal.

"Az ottani katonák nem akarnak fogságba kerülni, nem hiszem, hogy megadják magukat. Oroszország pedig nem akar bemenni, és méterről méterre, a föld alatt kitakarítani" - mondta.

Ukrajnának nagyon kockázatos éjszakai küldetései során sikerült újra ellátnia a Mariupolban zárt erőit – mondta.

Az acélmű kulcsfontosságú ipari telephely, és ha Oroszország átveszi az irányítást, "talán a kínaiak újra üzembe helyezik, mivel szükségük van az acélra" - mondta Crump. De évekbe fog telni a lerombolt Mariupol újjáépítése – tette hozzá.