Egyelőre senki sem tudja, pontosan mi történt Ajman Hadhuddal, Egyiptom egyik prominens gazdasági elemzőjével. A politikailag is aktív férfit február 5-én látta utoljára a családja, szombaton közölték velük több hét keresés után, hogy egy kórházban megtalálják a holttestét. Az ügy egyre rejtélyesebb és rengeteg kérdést vet fel az egyiptomi hatóságok munkájával kapcsolatban. 

A 48 éves Hadhud a néhai egyiptomi elnök, Anvar Szadat unokaöccse pártjának volt tagja. Bátyja, Omar volt az utolsó, aki élve látta a családtagjai közül, még február elején találkoztak. Napokkal később a férfit kutató családtagokat arról tájékoztatta egy rendőr, hogy Ajmant a közeli kapitányságon tartják fogva az állambiztonság ügynökei – írja a BBC brit hírtelevízió internetes oldala. 

Amikor azonban a helyszínre érkeztek a rokonok, ott közölték velük, hogy a férfi nincs ott, őrizetbe sem vették. 

Hadhud sorsáról hetekig nem lehetett tudni, végül a hétvégén valaki ismét tájékoztatta a családot: Ajmant a hírhedt Abbaszija elmegyógyintézetbe vitték. Ott derült ki, hogy a férfi még március elején, rejtélyes körülmények között meghalt. 

A közvéleményben ez az eljárás óriási felháborodást váltott ki, így már az egyiptomi belügyminisztérium is kénytelen volt reagálni. Közleményükben azt írták: Hadhudot azért vitték februárban az intézetbe, mert megpróbált betörni egy belvárosi lakásba és zavart állapotban volt. A kórházi felvételi papírokban – amiket megkapott a család – viszont az szerepel, hogy a külvárosban próbált meg ellopni egy autót, ezért kapták el. 

Fotó: Shutterstock

„Ezek az ellentmondások is rávilágítanak arra, hogy itt valami történt” – mondta Hadhud testvére, aki ügyvédként dolgozik. Omar szerint öccsének megvoltak a politikai nézetei, aggódott is a biztonságáért, de nem tudnak olyan okról, amiért a hatóságok látókörébe kerülhetett volna. 

Ajman Hadhud esete is rávilágított arra, amit az emberi jogi szervezetek már régóta kifogásolnak, azaz hogy Egyiptomban több ezer ember tűnik csak el évente azért, mert a kormányt bírálják. Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök pártja folyamatosan cáfolja ezeket a híreket. 

Ajman családja most még a boncolási jegyzőkönyvre vár, utána tudják csak eltemetni szerettüket.