A szakbizottság a jelentésében arról számol be, hogy változatlanul súlyos aggályokat vet fel a romániai börtönök folyamatos túlzsúfoltsága, ami nemcsak az életkörülményekre, hanem a börtönben végzett tevékenységekre, az egészségügyi ellátásra és az intézményen belüli erőszakra is negatív hatással van. A szakértők által meglátogatott intézmények közül kettő, a craiovai és a margineni börtön

a befogadóképesség 150 százaléka felett működik, több fogvatartottnak csupán 2 négyzetméternyi lakóterületet biztosítanak.

A cellák leromlott állapotban vannak, hiányzik a bútorzat, a matracok és ágyneműk elhasználódtak, több esteben poloskásak. Ebben a két börtönben a körülmények különösen hátrányosak a mentális zavarban szenvedő fogvatartottak számára.

Fotó: LightField Studios / Shutterstock

A jelentés szerint a helyzet különösen aggasztó a gyurgyevói börtönben, ahol

a rabok talpát verik, ami egy ismert kínzási módszer.

Az intézet egészségügyi szolgálata nem regisztrálja a sérüléseket, nem tesz jelentést róluk, és nem vizsgálja ki hatékonyan a börtönben történt bántalmazásra vonatkozó állításokat sem.

Jelentésében a szakbizottság arra a következtetésre jutott, hogy a rossz börtönviszonyok és a rabok racionális tevékenységének hiánya

aláássa a fogvatartottak reintegrációját a társadalomba.

A bizottság felszólította a román hatóságokat, hogy határozottabb rendelkezésekkel folytassák a büntetés-végrehajtási rendszer reformját, és hozzanak erőteljes intézkedéseket a súlyos és tartós hiányosságok megszüntetésére.