Joe Biden amerikai elnök bejelentette az ellenőrizetlen lőfegyverek elleni határozott fellépést, mivel azok egyre több lövöldözéses bűncselekmény eszközei. Az elnök ígéretet tett arra is, az új szabály megkönnyíti a bűnüldöző szervek számára az illegális lőfegyverhasználók felkutatását és letartóztatását – tudatta a CNN.

Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megfosszuk a bűnözőket attól, hogy az ellenőrizetlen fegyverekhez hozzájussanak, éss ha elkapjuk őket, szövetségi büntetőeljárásra számíthatnak

– mondta Biden a Fehér Ház Rózsakertjében tartott rendezvényen.

Az ellenőrizetlen fegyverek egyre nagyobb problémát jelentenek az amerikai bűnüldöző szervek számára. Ezeket a fegyvereket gyakran házilag szerelik össze, sorozatszám nélküliek, könnyen beszerezhetők és nehezen nyomon követhetők.

Joe Biden elnök a fegyveres erőszakról szóló rendezvényen a Fehér Ház Rózsakertjében 2022. április 11-én.
Fotó: NATHAN POSNER / AFP

A Fehér Ház által közzétett statisztikák szerint 

2021-ben mintegy 20 ezer sorszám nélküli fegyvert regisztráltak – ez tízszeres növekedés 2016-hoz képest. 

A forgalomban lévő fegyverek pontos számát nem lehet tudni, mivel a szabályozó hatóságok képtelenek nyomon követni őket.

A hétfőn bejelentett új szabály megtiltaná a vállalkozások számára, hogy sorozatszám nélkül gyárthassanak hasonló készleteket, valamint azt is, hogy az engedéllyel rendelkező fegyverkereskedők háttérellenőrzés nélkül árulják azokat. 

Az Egyesült Államokban tavaly súlyos közegészségügyi fenyegetésnek minősítették a fegyveres erőszakot. Biden szerény előrelépéseket tett a fegyverszabályozás terén, de a jelentősebb lépésekhez, például a támadófegyverek betiltásához vagy a háttérellenőrzési kiskapuk megszüntetéséhez kongresszusi fellépésre lenne szükség. 

A nyári hónapokban általánosságban megugrik a fegyveres erőszak az Egyesült Államokban, ami még inkább indokolttá teszi a hétfői intézkedéseket.