Elhunyt a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt barlangi búvár, Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja, akit a szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés alatt ért baleset – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) kedden éjjel.

Beszállt a TEK az eltűnt búvár felkutatásába

Hétfőtől a Terrorelhárítási Központ koordinálja a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt barlangi búvár utáni kutatást.

A közlemény szerint a kutatási munkálatok a barlangi és búvármentő szakemberekkel folytatott részletes elemzések és egyeztetések után kedden este a búvárok újabb felderítő merülésével folytatódtak. Az életjelek keresése közben a kutatóegység talált rá az eltűnt búvárra.

Fotó: Terrorelhárítási Központ

A búvárok által készített videófelvételek kiértékelése megkezdődött, a szakemberek annak eredményétől függően döntenek a felszínre hozásról, illetve annak körülményeiről – tették hozzá.

A kutatást koordináló Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János a keresés minden résztvevője nevében fejezi ki megrendülését és részvétét az elhunyt hozzátartozóinak – olvasható a közleményben.

Eltűnt egy magyar barlangi búvár a hétvégén

A búvár feltáró merülésre indult, és nem tért vissza az indulási pontra.

Mede Márton 2008 óta dolgozott az igazgatóság tűzoltó búváraként, ezalatt számos víz alatti mentésben vett részt. Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozott, e területen is nagy gyakorlatot szerzett. Hasonló tudással és tapasztalattal csak hat-nyolc búvár rendelkezik Magyarországon. 

A fővárosi tűzoltó a tájékozódási búvárúszó-Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.