Egyre nagyobb hullámokat vet a Kijevtől északra található ukrán településekről kivonuló orosz erők által hátrahagyott pusztítás. Mint arról a VG is beszámolt: 

a háborús hadszíntérré vált településeken szinte mindenhol halottakra bukkantak a benyomuló ukrán erők, a legirtózatosabb mészárlás Bucsán volt, ahol utcán heverő holttestek, alig kiásott sírba dobott áldozatok és összekötött kezű, tarkón lőtt foglyok kerültek elő a beszámolók szerint. 

Horrorisztikus jelenetek Bucsában, mindenhol halottak

Elképesztő pusztítást hagytak maguk után a Kijev környékéről távozó orosz haderők.

Ukrajna azonnal népirtást kiáltott és kivizsgálást követel, de Oroszország tagadja, hogy bármi köze lenne a pusztításhoz. 

Fotó: RONALDO SCHEMIDT / AFP

Az orosz vezetés szerint az események megrendezettek voltak, és ez csak Ukrajna provokációja ellenük. Moszkva azt szeretné, ha az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) foglalkozna az ukrán vádakkal a következő, holnapi ülésén, de erre szinte semmi esély, az ENSZ már előre jelezte: nem tárgyalják a kérdést kedden a Reuters hírügynökség szerint. 

Zelenszkij: A Bucsában történteknél nagyobb szörnyűségekre is fény derülhet

Kijev a bucsai pusztítás után újabb szankciókat sürget az oroszok ellen. Zelenszkij a Grammy-díj-átadón üzent.

A bucsai események az egész világot megdöbbentették, és azóta is számos szörnyűségre derült fény a városban. Az Egyesült Államok és az vezetői is jelezték a Reuters szerint, hogy ezek fényében újabb, jóval súlyosabb szankciókat vetnek majd ki Oroszországra, amelyek az olajra és a szénre koncentrálódnának. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres is vizsgálatot sürgetett. Emmanuel Macron francia államfő szerint pedig az incidens felveti a háborús bűnösség kérdését. 

Az orosz hadsereg egyébként hétfőre teljesen kivonult Kijev térségéből, és a jelentések szerint már sokkal inkább a keleti országrészre, Donbasz elfoglalására koncentrálja erőit. 

Stratégiát vált Putyin, már csak egy területre koncentrálhat

Moszkva elsődleges célja mostantól a Donyec-medence és a többi kelet-ukrajnai régió feletti ellenőrzés megszerzése.