Közélet

Stratégiát vált Putyin, már csak egy területre koncentrálhat

Moszkva elsődleges célja mostantól a Donyec-medence és a többi kelet-ukrajnai régió feletti ellenőrzés megszerzése. Amerikai hírszerzési információk szerint Putyin május 9-én győzelmi ünnepséget fog tartani, függetlenül a háború vagy a béketárgyalások eredményétől.

Oroszország taktikát vált, és arra összpontosít, hogy átvegye az ellenőrzést a Donyec-medence és a többi kelet-ukrajnai régió felett. Ennek határidejeként május 9-t tűzték ki célul – állítják az amerikai hírszerzők.

Több mint egy hónapja tart a háború, és az orosz szárazföldi erők nem tudták ellenőrzésük alatt tartani a harcok dúlta területeket. A hírszerzési információk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy győzelmet tudjon felmutatni, és erre Kelet-Ukrajnában van a legnagyobb esélye – számolt be a CNN.

Putyin célja, hogy május 9-én kiálthasson ki győzelmet

– vélekednek a tisztviselők.

Ez a napon a Győzelem Napját ünneplik Oroszországban, ekkor tette le a fegyvert a náci Németország hadserege 1945-ben. A Vörös téren általában hatalmas ünnepséget tartanak, fegyveres csapatok felvonultatásával. Még ha lesz is orosz ünneplés, a tényleges győzelem odébb lehet.

Putyin május 9-én győzelmi ünnepséget fog tartani, függetlenül a háború vagy a béketárgyalások kimenetétől. Felmerül a kérdés azonban, hogy milyen csapatokkal és járművekkel.

 – mondta egy európai védelmi tisztviselő.

Fotó: Sputnik via AFP

Az amerikai és európai hírszerzők szerint bármilyen határidőt is jelöl ki Moszkva szóban, 

Oroszország egy csecsenföldi típusú, elhúzódó ukrajnai konfliktusra készül. 

Több oka is lehet a májusi határidőnek: ahogy a téli fagy véget ér és a talaj felpuhul, a nehéz orosz szárazföldi egységek számára nehezebb lesz a manőverezés, így létfontosságú, hogy ezek az erők minél hamarabb a helyükre kerüljenek –közölte az amerikai hírszerzés.

Az ukránok nagyon bonyolult és nehéz helyzetben vannak, mivel Putyin megpróbálja tartani magát a kijelölt határidőhöz –  nyilatkozta Arszenyij Jacenyuk volt ukrán miniszterelnök pénteken a CNN-nek.

Putyin végső célja az volt és továbbra is az, hogy elfoglalja Ukrajnát, ez azonban nem sikerült neki az ukrán hadsereg elszántságának, a nyugati világ erős egységének, valamint a bevezetett szankcióknak köszönhetően. Úgy néz ki tehát, hogy Putyin áttért a B tervre, melynek van egy határideje. A határidő május kilencedike

 – mondta Jatsenyuk. 

Az orosz szeparatisták már évek óta ott jelen vannak a kelet-ukrajnai térségben. Putyin az Ukrajna ellen indított háború előtt jelentette be, hogy elismeri az önhatalmúlag kikiáltott két független köztársaságot a Donyec-medencében.

 

orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin Volodimir Zelenszkij Donyec-medence
Kapcsolódó cikkek