Csütörtökön elkezdik a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestének felszínre hozását, a munkálatok azonban akár napokig is eltarthatnak. Erről adott ki közleményt a Terrorelhárítási Központ (TEK). 

A jósvafői Kossuth-barlangban – a Terrorelhárítási Központ által koordinált – a balesetet szenvedett búvár megtalálása érdekében több napja tartó kutatás első fázisa 2022. április 5-én befejeződött

– olvasható a közleményben. 

Holtan találták az eltűnt magyar barlangi búvárt

Egyelőre még nem tudni, hogy felszínre tudják-e hozni a férfi holttestét.

Hozzátették: a bonyolult és összetett művelet következő fázisában az együttműködésben érintettek már a tragikus balesetet szenvedett búvár felszínre hozatalának körülményeit és technikai részleteit tervezik. Az előkészítő-tervező szakaszt követően a merülések a holnapi napon várhatóan megkezdődnek, azonban ez a fázis a rendkívüli körülmények miatt valószínűleg hosszú időt, esetleg több napot fog igénybe venni. 

Fotó: Terrorelhárítási Központ

A TEK szakemberei továbbra is a helyszínen vannak, és minden helyszínen lévővel azon dolgoznak, hogy a végzetes balesetet szenvedett búvárt a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban felszínre lehessen hozni.