A bucsai mészárlás egyértelművé tette, hogy az Ukrajna elleni orosz háború csak ukrán győzelemmel zárulhat – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter Rigában lett kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján szerdán. Leszögezte:

Németország kész közép- és hosszú távon is katonai segítséget nyújtani Ukrajnának, legyen szó három hónapról vagy három évről.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Hozzátette: Berlin egymilliárd eurót bocsát rendelkezésre annak érdekében, hogy Ukrajna összetettebb fegyverrendszereket szerezzen be, amelyeket aztán hosszú távon használhat, és Németország kész biztosítani az ezek működtetéséhez szükséges képzést.

A német külügyminiszter megjegyezte:

Berlin számos katonai szállítmányt küldött már Ukrajnába, amelyekről nem beszélt nyilvánosan.

Aláhúzta: mindezek még nem teszik Németországot a háborúban részt vevő féllé.

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter bejelentette, hogy az új intézkedéseken dolgozik, amelyek célja annak megakadályozása, hogy Moszkva meg tudja kerülni a nemzetközi szankciókat.

Olaf Scholz: Putyin felel a háborús bűnökért

Vlagyimir Putyin orosz elnök viseli a felelősséget az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár kedden berlini sajtótájékoztatóján, amelyet a Joe Biden amerikai elnökkel és más európai politikusokkal együtt tartott videókonferencia után rendeztek. A politikus szerint az orosz invázió a nemzetközi jog kirívó megsértése, és a több ezer civil halála Ukrajnában háborús bűncselekmény, amelyért az orosz elnök viseli a felelősséget. Olaf Scholz egyúttal kifejezte mély fájdalmát az áldozatok halála miatt, és nagy haragját az orosz elnök iránt és az értelmetlen háború miatt.