Közélet

Pártatlan vizsgálatot sürget a bucsai mészárlással kapcsolatban a Kreml

Moszkva szerint ez az ügy is hátráltatja az esetleges békemegállapodást.

Pártatlan és független vizsgálatot sürgetett az ukrajnai Bucsában meggyilkolt civilek ügyében Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán. Peszkov szerint az elmúlt években több olyan vizsgálatot is lefolytattak, amelyben Oroszország nem képviseltette magát, és amelyeket Moszkva nem tekint pártatlannak. A szóvivő nagyon fontosnak nevezte az ilyen helyzet elkerülését.

Elszólta magát az orosz diplomata?

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete a bucsai mészárlásról beszélt.

Ukrajna a Bucsában megtalált polgári áldozatok haláláért az orosz hadsereget tette felelőssé, amely február 24-én kezdte meg Ukrajna megszállását. Moszkva szerint viszont az orosz fegyveres erők már március 30-án teljesen kiürítették települést, és a „bűncselekmények bizonyítékai” csak a negyedik napon kerültek elő, amikor az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is megjelent a városban.

Peszkov szerdai beszámolója szerint a Moszkva és Kijev küldöttsége közötti tárgyalási folyamat folytatódik ugyan, de sokkal lassabban annál, ahogy az orosz fél szeretné. A szóvivő emlékeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szavaira, aki szerint minden alkalommal, amikor az a benyomás alakul ki, hogy remény van a szerény előrelépésre, olyan körülmények merülnek fel, amelyek megakasztják a folyamatot.

Bucsai mészárlás: a civilek holttestei már hetek óta a város utcáin feküdhettek

Műholdfelvételek cáfolják Oroszország azon állítását, miszerint a civileket az orosz katonák kivonulása után ölték volna meg Bucsában.

Peszkov ennek példájaként említette meg a bucsai incidensre vonatkozó „hamis híreket”. Mint mondta, ezek „egyszerűen kisiklathatják a tárgyalási folyamatot”. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy Bucsa ügyében a Nyugat azért talált ki szerinte „hamis forgatókönyvet”, hogy ezzel indokolja az Oroszország ellen bevezetett újabb szankciós csomagot, beleértve az orosz diplomaták tömeges kiutasítását és az orosz–ukrán tárgyalások megakasztását, amelyeken, mint mondta, Kijevnél „kezdtek megmutatkozni a realista megközelítés első jelei”. Zaharova szerint egyetlen civilt sem bántottak, amíg a város orosz ellenőrzés alatt állt. Úgy vélte, elegendő bizonyíték áll rendelkezésre Oroszország ártatlansága mellett, valamint az ügy lezárásához.

Fotó: METIN AKTAS

A Kreml által kiadott közlemény szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai telefonbeszélgetése során tájékoztatta Orbán Viktor magyar kormányfőt az orosz–ukrán tárgyalások menetéről és a kijevi rezsim által elkövetett bucsai „cinikus provokációról”.

Közben Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a Moszkvával tárgyaló ukrán küldöttség tagja az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére elmondta: megvannak a hivatalos csatornái az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború lezárását célzó tárgyalásoknak. 

A hírportál azzal kapcsolatban kérdezte meg a tisztségviselőt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján közölte: telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek azt javasolta, hogy Budapesten üljön tárgyalóasztalhoz az ukrán és a francia elnökkel, valamint a német kancellárral egy tűzszüneti megállapodás elérése érdekében. A javaslatra Orbán Viktor szavai szerint Putyin kedvező választ adott.

Orbán Putyinnal egyeztetett, azonnali tűzszünetet javasolt

Csúcstalálkozót szervezne a kormányfő Budapesten ennek tető alá hozására.

 


 

vizsgálat háború Ukrajna Kreml Bucsa
Kapcsolódó cikkek