Egy tajvani tévétársaság bocsánatkérésre kényszerült, miután tévesen közölte szerdán, hogy Kína inváziót indított a sziget ellen a főváros, Tajpej külvárosainál – számolt be az eseményekről a Bloomberg.

A részben állami tulajdonú Chinese Television Systems csatornán helyi idő szerint szerda reggel 7-kor futott a képernyő alján található infosávban az információ, hogy az Új Tajpej nevű külváros több területe támadás alatt áll. A felirat szerint Új Tajpejt irányított rakéta találta el, míg a tajpeji kikötőben több hajó felrobbant, továbbá különleges alakulatok által elhelyezett robbanóanyagok segítségével a Bancsiao metróállomást is lángokba borították.

Fotó: WALID BERRAZEG / AFP

A csatorna pár órával később bocsánatot kért, mondván, 

a fényújságon futó feliratot egy katasztrófamegelőzési videóhoz készítették egy nappal korábban a városrész tűzoltóságának kérésére. 

Adásba pedig gyártási hiba miatt került. Az új tajpeji tűzoltóság szerint az ország hadügyminisztériuma kérte az önkormányzatokat arra, hogy a kínai invázió is legyen része a gyakorlatoknak.

Miközben a világ az Ukrajnával szembeni orosz invázióra figyel, megnőttek egy esetleges Tajvannal szembeni kínai invázióval kapcsolatos félelmek is. Peking ugyan az elmúlt években fokozta a katonai, diplomáciai és gazdasági nyomást a szigettel szemben, ám nincsenek jelei annak, hogy a támadás a küszöbön áll, különösen, hogy 

az idei év kulcsfontosságú lehet az ország élén álló Hszi Csin-ping számára.

Tavaly a kínai hadsereg több mint duplájára növelte a Tajvan légterét megsértő  berepüléseket, így közel 1000 légtérsértés történt egy év alatt. Kína rendszeresen kritizálta Tajpej és Washington erősödő kapcsolatait is.

Az ukrajnai háború hatására ismét előtérbe kerültek a Tajvan jövőjét érintő találgatások és a sziget készültségének fokozására tett erőfeszítések, mint például a tartalékosok képzésének reformja. A múlt héten először a tajvani hadsereg történetében kiadtak egy a polgári védelemről szóló kézikönyvet, mely többek között a civilek számár nyújt túlélési útmutatót háború esetére.