Elutasította a párhuzamvonást az orosz–ukrán konfliktus és kínai–tajvani helyzet között Peking – írja a Reuters. A világ legnépesebb országa szerint a két szituáció nem említhető egy lapon, hiszen Tajvan mindig is Kína elidegeníthetetlen része volt – közölte szerdán a kínai külügyminisztérium arra reagálva, hogy Tsai Ing-wen tajvani elnöke fokozott katonai tevékenységre hívta fel a lakosság figyelmét.

Fotó: Controluce via AFP

Mindezeket megelőzte Boris Johnson múlt heti kijelentése. A brit miniszterelnök a Tajvant fenyegető veszélyre hívta a figyelmet. Szerinte ugyanis, amennyiben a nyugati országok nem tudják hatékonyan biztosítani Ukrajna függetlenségét, annak világszinten is következményei lehetnek, és mások is „kedvet kaphatnak” egy, az oroszhoz hasonló lépéshez.

Kína az utóbbi években fokozta katonai tevékenységét Tajvan határainál, bár a szigetről – Ukrajnával ellentétben – nem érkeztek a helyzet eszkalálódásáról szóló kijelentések.

Kína számára a legérdekesebb az ukrán konfliktus

Akár párhuzamot is felfedezhetünk az orosz-ukrán konfliktusban és a Kína-Tajvan viszonyban.

Hua Chunying, a kínai külügyminisztérium szóvivője elutasított minden Tajvant Ukrajnával összehasonlító kijelentést.

Tajvan nem Ukrajna, a sziget mindig is Kína elidegeníthetetlen rész volt. Ez történelmileg vitathatatlan tény

– mondta.

A tajvani kormány határozottan ellenzi Peking területi követeléseit. Tsai Ing-wen elnök szerint Tajvan független állam a Kínai Népköztársaságon kívül.

„Minden katonai egységnek fokozott figyelemmel kell kísérnie a Tajvani-szoros körüli katonai jelenlétet. Mindenféle hadviselési törekvést meg kell előzni” – mondta Tsai a Nemzetbiztonsági Tanács ukrán válsággal foglalkozó munkacsoportjának ülésén. A tajvani elnök emellett empátiáját fejezte ki Ukrajna irányába.