Pokolgépet robbantottak pénteken az észak-afganisztáni Kunduz egyik mecsetjében, legkevesebb harminchárman életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek – közölte Zabihullah Mudzsáhid, az afganisztáni tálibok szóvivője a Twitter-bejegyzésében.

Mudzsáhid szerint az áldozatok között gyerekek is vannak. Hozzátette, hogy legalább 43 sebesültről tudnak. 

A ToloNews afgán hírtelevízió a biztonsági erők beszámolóira hivatkozva korábban legalább harminc halott, illetve sebesült áldozatról jelentett. A Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozó szemtanúk pedig legalább 25 halottról és csaknem negyven sebesültről számoltak be. Mint mondták, a robbantás röviddel a pénteki imát követően történt. 

Obaidullah Abedi, a tartományi rendőrség szóvivője közölte, hogy a robbantás a Kunduz városának közelében található Mavlavi Szikandar mecsetben történt. Az imaház értesülések szerint különösen az iszlám erősen sprituális irányzata, a szúfizmus hívei körében kedvelt. Dzsihadista csoportok ugyanakkor eretneknek tartják a szúfista tanokat követőket. 

Helyi sajtóértesülések szerint más afgán városokból is jelentettek robbantásokat. 

Az újabb merényletek elkövetőjeként egyelőre még egyetlen helyi terrorszervezet sem jelentkezett. 

Hírügynökségek felidézték, hogy csütörtökön legalább harmincnégy halálos áldozata és több mint nyolcvan sebesültje volt több pokolgépes támadásnak, amelynek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita terrorszervezet helyi ága jelentkezett. A robbantásokat Kunduzban és a szintén észak-afganisztáni Mazar-e-Sarífban követték el, síita imaházakban. 

Afganisztán biztonsága jelentősen javult azóta, hogy a tálibok harca győzelemmel zárult, és tavaly augusztusban átvették a hatalmat, a nemzetközi haderő pedig húsz év után kivonult az országból. Időről időre azonban így is előfordulnak támadások, amelyeket többségében az Iszlám Állam - Horászán követ el rendszerint síita célpontok ellen. A szunnita szélsőségesek eretneknek tekintik a síitákat.