Tavaly közel 1800 zeneszámot több mint 10 millió alkalommal játszottak le a streamingszolgáltatók az Egyesült Királyságban a BPI adatai szerint, ötször annyiszor, mint öt évvel korábban  – derült ki a Brit Hanglemezgyártók Szövetségének (BPI) friss elemzésből.

A BPI kutatása azt mutatja, hogy 2021-ben mintegy 1776 zeneszám ért el legalább 10 millió lejátszást Nagy-Britanniában

– írta a City A.M.

Ez 10 százalékos emelkedést jelentett az azt megelőző évhez képest, míg 2016-ban mindössze 348 zeneszám volt ennyire népszerű. Ez izgalmas hír, tekintve, hogy körülbelül 1,5 millió streamelésre van szükség ahhoz, hogy egy dal bekerüljön a heti top 40-be. 

2022 Musicares POTY - Arrivals
A Glass Animals brit zenekar tagjai részt vesznek a 2022-es MusiCares Person of the Year gálán Las Vegasban, Nevadában, 2022. április 1-jén – Fotó: VALERIE MACON / AFP

Ha a nagy slágereket nézzük, tavaly több mint 280 előadó dala is 10 milliónál több lejátszást generált a briteknél, amelynek eredményeként az Egyesült Királyság streamingpiaca ötszázalékos növekedést könyvelhetett el, elérve a 147,2 milliárd streamelést. A BPI adatai szerint a legnépszerűbb brit előadók dalait a hallgatók 80 százaléka a tengerentúlon hallgatta, de ez az arány akár a 90 százalékot is elérheti.

A lemezkiadóknak továbbra is nagy a befolyásuk a streamingpiacon

A számok alapján minden eddiginél több előadó tud felmutatni valamilyen sikert a streamingpiacon, amely a folyamatos lemezkiadói támogatásnak, például a marketingtevékenységeknek köszönhető.

Az évek múlásával a streamingszámok egyre inkább csak növekednek, így még egy szerényebb sláger is jelentős sikereket érhet el

– mondta Geoff Taylor, a BPI, a BRIT Awards és a Mercury Prize vezérigazgatója az eredményeket kommentálva. Hozzátette, az a tény, hogy közel 1800 dal az Egyesült Királyságban több mint 10 millió lejátszást generált, azt mutatja, hogy az előadók egyre szélesebb körben érnek el jelentős sikereket a piacon, és ez a szám tovább növekedhet.

Nagy-Britannia versenyfelügyelete eközben folytatja a zenei streamingpiacot elemző tanulmányát, amelyben azt is vizsgálja, hogy egyes lemezkiadóknak vagy streamingszolgáltatóknak nincs-e túlzott befolyása a piacon.

Tavaly Ed Sheeran Bad Habits című dala volt az év legnagyobb slágere több mint 166 millió lejátszással, azonban jó néhány más brit előadó, köztük a Glass Animals Heat Waves és Tion Wayne & Russ Millions Body című dala is először produkált olyan számokat eddigi karrierje során, amellyel egy év alatt több mint 100 millió streamelést ért el Nagy-Britanniában.