Országszerte áramszünet sújtja az USA-hoz tartozó Puerto Rico-t, miután tűz ütött az egyik legnagyobb amerikai erőműben. Az áramkimaradás csaknem 400 ezer háztartást érint – írja a CNBC. A leállás az egész szigeten pánikhangulatot váltott ki, hiszen a koronavírus-járvány miatt még mindig sokan szorulnak lélegeztetőgépre, ezek üzemeltetéséhez pedig elengedhetetlen az áramhasználat.

Pedro Pierluisi kormányzó kijelentette: a helyreállítási munkálatok során a kórházak, illetve az egyéb közintézmények elsőbbséget élveznek. „Mindenki arra kérek, hogy őrizze meg nyugalmát” – írta Twitteren.

Fotó: RICARDO ARDUENGO / AFP

Puerto Rico egészségügyi államtitkára elmondta, hogy a generátorok minden kórházban és egészségügyi központban működnek, és elegendő töltéssel rendelkeznek. Emellett az is megoldott, hogy a koronavírus elleni vakcinákat a megfelelő hőmérsékleten tárolják.

Az iskolákban tanítási szünetet rendelhetnek el. A helyiek attól tartanak, hogy hamarosan a sziget kommunikációs csatornái is összeomlanak és nem érik el szeretteiket, mivel nem tudják tölteni mobiltelefonjaikat.

A sziget lakossága az elmúlt években folyamatosan kisebb-nagyobb áramkimaradásoktól szenvedett, amiknek oka főleg az ország korszerűtlen elektromos hálózata. A fejlesztések évek óta késnek, hiszen a Puerto Rico-i Villamosenergia-hatóság (PREPA) 2017 óta a csőd közelében evickél, mintegy 9 milliárd dollárnyi adósságot görgetve maga előtt. A közmű-szolgáltató régóta küzd a rossz gazdálkodással, a korrupcióval és az elöregedő, nem megfelelően karbantartott infrastruktúrával.

Feladatait tavaly a Luma nevű magánvállalat vette át. Akkor a cég vállalta, hogy 30 százalékkal csökkenti az áramkimaradásokat és 40 százalékkal lerövidíti azok időtartamát. Ígéreteit eddig nem tudta beváltani.

A Luma csütörtök reggel közölte, hogy várhatóan péntekre áll helyre az áramszolgáltatás az országban.

Közölték azt is, hogy az elektromos hálózat az egész szigetre kiterjedő károsodást szenvedett, amit a Costa Sur-i erőmű megszakítójának meghibásodása, illetve az emiatt keletkezett tűz okozhatott. A pontos okokat még vizsgálják. 

A Costa Sur egyike a sziget négy fő erőművének.