A szervezők és a Rendőrség becslése szerint tízezernél is többen vettek részt az I bike Budapest bringás felvonuláson, amit az átjárható Lánchídért és a bringasávokkal élhetőbbé tett Üllői útért tartottak szombaton, írta közleményében a Magyar Kerékpárosklub.

Fotó: Mónus Márton

Halász Áron főszervező azt mondta, szeretnék, ha az év minden napján bringás város lenne Budapest. Elmondta, ennek érdekében három dolgot kértek a városvezetéstől: 

  • a Lánchídon bringázható buszsávokat, és
  • kerékpársávokat az Üllői úton, illetve
  • az évente 1.000.000. kerékpározó által használt Astorián.

Utóbbiakat a metrópótlás után feleslegessé váló buszsávok hasznosításával lehetne kialakítani. 

A Lánchíd és a metrófelújítás két akkora ziccer az élhetőbb Budapestnek, hogy hatékonyan és környezetbarátan lehessen közlekedni, amit óriási hiba lenne kihagyni – fogalmazott Halász.

Az I bike Budapest felvonulás 16 kilométeren haladt át Budapesten.

A felvonulás a Városligetből indult, ahonnan Efstathios Andreou, a Holland Nagykövetség ügyvivője indította el a menetet.

A biciklisek végigtekertek a Rákóczi úton és az Erzsébet hídon Budára, ahol az Alagúton át visszafordulva az Erzsébet hídon haladva mentek le a pesti alsó rakpartra, hogy az Árpád hídról a Margitszigetre gurulhasson a tömeg. Itt a Nagyréten a hagyományos bringaemeléssel és zenés piknikkel ért véget az idei esemény.