A győztesek vicceket mesélnek, a vesztesek sajtótájékoztatót tartanak, ezúttal megtörjük ezt a hagyományt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi országgyűlési választásokat követő nemzetközi sajtótájékoztatón. A kormányfő hozzátette, soha ennyi párt nem kapott ennyi szavazatot, emiatt ez minden idők legjobb választási eredménye.

A miniszterelnök szerint a magyarok békét akarnak, ezt mutatja ez a választás is. Ezt a békemissziót már a választások előtt megkezdték, emlékeztetett a Moszkvában történt látogatására a háború előtt. A második körülmény szerinte, ami a sikerhez hozzájárulhatott, hogy Magyarország egy sikeres ország. Európa két legsikeresebb országát úgy hívják, hogy Lengyelország és Magyarország. Ebben a két országban legalacsonyabb a fejlődik a gazdaság -mondta. 

Fotó: Fischer Zoltán / MTI

A harmadik körülmény a kormányfő vélekedése szerint "csak a hatalomért" koalíció állt össze a kormánnyal szemben, szerinte ez tiszteletlenség a választók felé. 

A választások mindig az emberekről szólnak, aki ezt elfelejti, annak nem lehet más vége, mint a bukás - mondta a kormányfő.

A kormány víziója nem változott, olyan kabinet kapott felhatalmazást, amely hisz a nemzetállamokban. Ennek a gondolatnak reneszánsza lesz egész Európában a kormányfő szerint. A próblémák globálisak, a hatékony válaszok pedig mindig a nemzetállamoktól jönnek - hangsúlyozta.

A szövetségi rendszert is fontosnak tartja a miniszterelnök.

Orbán Putyinnal egyeztetett, azonnali tűzszünetet javasolt

Csúcstalálkozót szervezne a kormányfő Budapesten ennek tető alá hozására.

Továbbra is az EU-n belül és a tagjaként képzeljük el Magyarország jövőjét

- mondta a miniszterelnök,  hozzátéve, hogy a katonai szövetségi rendszeren belül erősíteni kívánja hazánk pozícióját a hadsereg fejlesztésével. 

Hangsúlyozta, hogy első helyen a béke  van. Minden befolyásunkat annak fogjunk latba vetni, hogy béke legyen. Előbb tűzszünet, aztán jöhet egy békekonferencia. Nyomatékosította, hogy minél hamarabb ennek meg kell történnie. 

Mindent meg fogunk tenni, hogy megvédjük a magyar családokat - mondta a miniszterelnök a válság megjelenésére utalva. Hangsúlyozta, hogy az EU-nak minden az energiaárat nővelő adminisztratív intézkedést fel kell függeszteni, ez azt jelenti, hogy fel kell függeszteni azt a szabályozást is, ami a villamos energia árát összeköti a gáz árával. Az EU-s csúcson ezeket a javaslatokat is bemutatja.

Orbán Viktor ma beszélt Putyinnal, azonnali tűzszünetet javasolt, továbbá, hogy itt találkozzanak a hadviselő felek, itt egy azonnali tűzszünetről kössenek megállapodást. Az orosz elnöknek ugyanakkor feltételei vannak.

Jelezte, hogy a békét azért is képviseli a magyar kormány következetesen, mert ott Ukrajnában él 200 ezer magyar.

Három energiaár-csökkentő lépést javasol az EU-nak Orbán Viktor

Három meghatározó területen jelentene könnyebbséget a piaci szereplőknek és a vásárlóknak azon javaslatok megvalósítása, amelyeket a magyar miniszterelnök javasol az uniós döntéshozóknak.

A kormányfő a Reuters kérdésére, miszerint rubelben kellene fizetni a gáz árát, azt mondta, hogy ez Magyarországnak nem okoz gondot. Ha az oroszok ezt kérik, akkor rubelben fizetünk - tette hozzá. A kormányfő elmondta azt is, hogy 2008 vízválasztó volt, amikor úgy döntött a Nyugat, hogy Grúziát és Ukrajnát nem veszi fel a NATO-ba. Ekkor vette fel a kapcsolatot az orosz elnökkel is. Úgy tűnt, hogy létrejött egy biztonsági rendszer, amelyben semleges országok vannak a két kultúra között. Egyelőre a kormányfő szerint nem látni, hogy mi jön most. "Amikor látom ennek a körvonalait, akkor kialakítunk egy új politikát Oroszország viszonylatában"-  mondta, hozzátéve, hogy egyelőre nem látszik pontosan, hogy az új biztonsági rendszer hogy fog kinézni, mi lesz benne Ukrajna pozíciója. Amíg ez nem jön létre, addig próbáljuk menteni a menthetőt - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor a Datadat céget érintő botránnyal kapcsolatban elmondta, hogy itt a jogászoknak van feladata, nem a politikusoknak. Az embereknek szerinte a saját személyes adataikkal saját maguknak kellene rendelkezniük, ezt az elvet szerinte most megsértették. Ki kell vizsgálni - szögezte le. 

Sose rejtettük véka alá, hogy általában nem értünk egyet a szankciós politikával, de ahol nem sért magyar létérdeket, akkor elfogadjuk - mondta a kormányfő. A nukleáris energiát semmilyen szankció eddig nem érintette, ezért folytatni kell a Paks II beruházást a megkötött szerződések szerint. Ennek geopolitikai jelentősége is van, ezért van támadás alatt a projekt. Ha nem így lett volna, nagyobb mozgásterünk is lett volna, mert 2023-tól működhetnének az új blokkok. 

Elvesztettünk jó néhány évet, ennek most meg fogjuk inni a levét.

- mondta a kormányfő.

Ez egy háború és egy agresszió, amit az oroszok követnek el az ukránok ellen - jelentette ki szintén újságírói kérdésre a miniszterelnök, hangsúlyozta, hogy minden civileket érintő atrocitást ki kell vizsgálni. A civileket meg kell védeni, az ilyen eseteket pedig ki kell vizsgálni. Erről a török elnökkel is hosszan beszélt a kormányfő.

Elillant a lendület a forint piacáról

Magyarország a NATO tagja, ezért most mi szemben állunk Oroszországgal. Az oroszok pontosan tudják, hogy szemben álló felekről van szó, hiszen hazánkat nem barátságos országok közé sorolják. Hiába volt egy jól működő kapcsolat, ebből most lehet, hogy nem marad semmi a szankciók miatt. 

Egy dolog biztos, hogy Magyarország és Oroszország is ugyanott lesz, s ezzel kell együtt élnünk 

- mondta a kormányfő.

A miniszterelnök az árstopokat firtató kérdésre elmondta, hogy Magyarország tavaly év végén csökkentette a hiányt és az államadósságot, s ezt a választási időszakban tette. Mi egy felelős kormány vagyunk, amely az ország pénzügyi stabilitását biztosítja. Mindent meg fogok tenni, hogy megvédjük a magyar családokat - mondta határozottan a miniszterelnök.

Lengyelországgal a szövetségi rendszert meg kell erősíteni - mondta a miniszterelnök. Szerinte a lengyelekkel való együttműködés stratégiai kérdés, még akkor is, ha vannak vitás kérdések, mint az oroszokhoz való viszony.

Magyarország semmilyen nyomásnak nem fog engedni ami a fegyverszállításokat illeti, ahogy ez az energiahordozókkal kapcsolatos szankciókra is igaz - húzta alá a kormányfő. Jelezte, hogy a magyar kormány a józan párbeszéd híve. 

Az Európai Bizottsággal fennálló vitákról elmondta, hogy mindenben megállapodtak. A legnagyobb probléma szerinte most a gender ügy, illetve a háborús konfliktus nyomán a szankciók kiterjesztése a gázra és olajra. Korrekt viszonyt ápol a magyar fél az oroszokkal, sose csapták be egymást - mondta a kormányfő arra a kérdésre, hogy bizalmi viszonyban van a két ország. 

A családtámogatásokat szeretné továbbra is kiegészíteni a kormány, a háborús helyzet ellenére. A miniszterelnöknek konkrét elképzelései is vannak, de egyelőre még nem alakult meg az új kormány, annak feladata lesz ezt kidolgozni.

A Liget projekt folytatódni fog, ezt a kérdést a választás eldöntötte a kormányfő szerint.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI

Innen csak rosszabb helyre lehet menni. 16 évet voltam ellenzékben, akkor is maradtam- mondta arra a kérdésre, hogy vannak, akik el akarnak menni csalódottságukban.  Hangsúlyozta, hogy nemzetegyesítést szolgálja a népszavazási kérdés, vagy a családtámogatások, ezekkel a társadalom többsége egyetért. A békés egyet nem értés kultúrájára lenne szükség a kormányfő szerint. Szerinte vannak akik ezért dolgoznak, vannak akik ez ellen. 

Alig várom, hogy végre olyan választás legyen Magyarországon, ami nem sorsdöntő.

- mondta a miniszterelnök. Szerinte egyszer el fogunk ide jutni.

Minden ciklus kifejezetten nehéz volt a kormányfő álláspontja szerint. A gazdasági siker előfeltétele a pénzügyi stabilitás. Ez pedig nem áll szemben a növekedéssel, ezt Matolcsy Györgytől tanulta meg. A kormány célja, hogy a magyar növekedés meghaladja az EU átlagát. Az egy főre jutó nemzeti összterméket ha megnézzük, akkor jól látható, hogy Magyarország halad egy úton. Úgy, hogy közben egy demográfiai fordulatot is végre kell hajtani. Ezek mind óriási feladatok, ezt a nyomvonalat szeretném követni a jövőben is - húzta alá a miniszterelnök.

A választás a hatalomról szól, de ha az emberek szemüvegét feltesszük, minden másképp néz ki a kormányfő szerint. A választók azzal bízzák meg a győztes pártokat, hogy az ő életükben fontos döntéseket helyettük meghozzák. Ki kell tartani, az emberek oldalán kell maradni - figyelmeztetett Orbán Viktor. 

A BBC kérdésére, hogy a miniszterelnök hisz-e Ukrajna, mint nemzetállam létezésében elmondta, hogy Ukrajna létezik, mindig is azt gondolta, az ukránok jó katonák. Ugyanakkor a magyarokat sokat bántották az elmúlt időszakban, de ezzel nem hozakodnak most fel, ennek nem most van itt az ideje - jelezte a kormányfő. 

Az árkorlátozó intézkedéseknek vannak határai, de később is szeretné fenntartani a miniszterelnök. De erről tárgyalni kell  a MOL-lal, a kereskedőkkel, élelmiszeripari képviseletekkel.

Azt próbálom elérni, hogy ezeket az intézkedéseket minél tovább fenntartsuk 

- hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve, jó esélyt lát arra, hogy a rezsicsökkentés is maradjon továbbra is.

Az Európai Bizottság és az EP döntései politikailag motiváltak a kormányfő szerint. A baloldali progresszív csoportosulások segíteni próbálják a magyarországi "elvtársaikat". De Magyarország "nem lesz jámbor lúzer" - fogalmazott Orbán Viktor.

Nem lesz gyors kormányátalakítás, jelezte a miniszterelnök, május végénél hamarabb nem zárulhat le. Ugyanis a magyarok előtt álló nagy kérdések logikájából kell levezetni, hogy milyen kormány szükséges - mondta. 

Magyarország nem tervezi orosz diplomaták kiutasítását, ugyanis hazánk jól védi az érdekeit. Politikai kampányok alapján nem fogják ezt megtenni, csak konkrét esetekben történhet meg.

Szokatlan dolog, hogy valaki bajban van, segítséget kér és megmondja, hogy kell viselkedni - mondta a miniszterelnök Zelenszkij ukrán elnök vádjaira.

Tíz százalékos béremelés biztosan lesz, ennél többet nem vállaltunk - mondta a kormányfő a pedagógus béremeléseket firtató újságírói kérdésre. Szeretne ettől nagyobb összeget adni, de ez a gazdaság helyzetétől is függ.

Nem lehetetlen, hogy Lázár János visszatér a kormányba - jelentette ki Orbán Viktor újságírói kérdésre, szintén nem lehetetlen az sem, ha az élelmiszer gazdaságot érintő döntéseket is hoznak, amelyeket a volt miniszter is javasolt.

Fotó: Fischer Zoltán / MTI

Magyarország elindította a helyreállítási alapból finanszírozni tervezett projekteket - mondta a miniszterelnök, ezeket előfinanszírozták. Magyarország a pénzpiacokról hozzáfér forrásokhoz, mivel a magyar gazdaság alapvetően jó formában van, mivel csökken az államadósság, a beruházási rátánk magasan van.

A lengyel-magyar kapcsolatokat az orosz kérdés nehezíti - ismerte el Orbán Viktor. Példaként mutatott rá a légtérzárra, amelyet Magyarország nem támogat. Ahogy az oroszok elleni szankciókat ki akarják terjeszteni a gázra és olajra, nekik azonban van tengerük. Ezzel szemben Magyarország csöveken keresztül tud hozni gázt és olajat. A különböző érdekek nem teszik lehetővé, hogy azonos állásponton legyenek. De a V4-ek nem egy geopolitikai szövetség, azért jött létre, hogy az EU-n belül hatékony együttműködést valósítsanak meg. Itt sértetlen az együttműködés - fogalmazott a kormányfő.

A magyar gazdaság gázigénye 10 százalékra szorul vissza 2030-ra, ha megépül Paks2, illetve a termelésünk is növekszik. 

A miniszterelnök elmondta, nem érti egyet azzal, hogy bármilyen ágazati béremelést a emeléshez van kötve. Ez egy szükséges gazdaságpolitikai magatartás. Nem ettől reméli a béremelést a pedagógusok esetében, hanem, hogy a kormány belátja, hogy emelni kell a bérüket, tehát nem valamilyen automatizmustól függ. A költségvetésnek ez jelentős terhet jelentene.

A Nemzetközi Beruházási Bankban az oroszok kisebbségben vannak. Ez fontos és szeretnénk megőrizni - szögezte le a kormányfő.

A hosszú távú gázszerződésről elmondta, hogy ez jobb ár, mint ami a korábbi szerződésben szerepel. A gáz esetében most nem az a legfontosabb, hogy mennyibe kerül, hanem, hogy van -e - tette egyértelművé a kormányfő. Szerinte ellátásbiztonsági szempontból fontos ez a szerződés. A teljes magyar gázigény felét kötik le, a másik felét pedig a piacon szerzik be. 

Ez jó döntés volt a részünkről, ennek az időszaknak a nagy kérdése, hogy lesz-e egyáltalán gáz. Csak annak lesz gáza, akinek van hosszú távú szerződése.

- mondta a kormányfő.

A miniszterelnök szeretné folytatni a selyemút projektet. Az orosz -ukrán konfliktus ezt is érinti, az EU saját érdekrendszert szeretne kötni Kínával, utalt Macron elnök stratégiai autonómiát érintő kezdeményezésére.ű

Mindegy ki fia borja, Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben- mondta a kormányfő. A Mi hazánkról elmondta, hogy egyelőre meg kell várni az első parlamenti megszólalásukat.

Kizárt, hogy legyenek megszorítások - mondta röviden a miniszterelnök, ugyanakkor azt jelezte, hogy a multikat megadóztathatják, ha az energiaárak drágulását nem sikerül EU szinten megfékezni.