Második Erzsébet trónra lépésének 70. évfordulóját ünnepli Nagy-Britannia, és mindez a Bloomberg információi szerint akár recesszióba is taszíthatja az Egyesült Királyságot.

A csütörtöki és pénteki szabadnap a számítások szerint ugyanis a korábbi hasonló ünnepeket alapul véve mintegy 0,5 százalékkal csökkentheti a második negyedév gazdasági teljesítményét. Mindez, párhuzamosan a koronavírus-járvány apálya miatt csökkenő egészségügyi szolgáltatásokkal párhuzamosan 0,4 százalékos csökkenést okozhat a március és június közötti időszakban.

An employee poses with an artwork by British artist Chris Levine entitled 'Lightness of Being' with an estimated price of 50,000-70,000 GBP (58,000-82,000 EUR: 62,000-88,000 USD) during a photocall ahead of the The Making Of Modern Britain sale at Sotheby's in London, on March 31, 2017. (Photo by BEN STANSALL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Drága mulatságnak bizonyulhat a II. Erzsébet megkoronázásának 70-ik évfordulójára tervezett ünnepségsorozat; az emiatt elrendelt munkaszüneti napok az ország negyedéves gazdasági teljesítményén is meglátszanak majd.

Fotó: BEN STANSALL / AFP

Ugyanakkor az elvesztett kibocsátás behozására tett erőfeszítések a következő hónapokban elegendőek lehetnek arra, hogy az ország elkerülje a két egymást követő negyedév során történő csökkenést jelentő recessziót.

A friss becslések rámutatnak a brit kilábalás nehézségeire, hiszen bár a kocsmák és éttermek újranyitása után jelentős növekedés következett be, azóta folyamatosan esik vissza a fogyasztói bizalom az országban a növekvő energiaszámlák és adók miatt.

Mindez a 40 éve nem látott mértékű inflációval párhuzamosan stagnálással vagy épp egyértelmű hanyatlással fenyegeti a gazdaságot. Rishi Sunak pénzügyminiszter a múlt héten 15 milliárd fontos támogatást jelentett be, hogy enyhítse a lakosságra nehezedő csapást.