Az orosz kormány külön törzset állított fel a megszállt ukrán területek helyreállítására, ezt Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes jelentette be pénteken Moszkvában. A törzs, amelyben minden érdekelt szerv helyet kapott, már jóváhagyta a harci cselekmények miatt károsodott infrastruktúra helyreállításának ütemtervét, és hogy orosz szakértők a terepen mérik fel, milyen feladatokat kell elvégezni.

Megépítjük, helyreállítjuk az összes elpusztult utat és lakást. A második intézkedéscsomag a gazdaság helyreállítását célozza. Intézkedések egész sorát készítettük elő annak érdekében, hogy a gazdaságot a lehető leggyorsabban újra beindíthassuk, és ezáltal a pénzügyi rendszert is helyreállíthassuk

– nyilatkozta.

A miniszterelnök-helyettes szerint az orosz kormány számára prioritás, hogy 

az orosz csapatok által elfoglalt ukrajnai régiókban a gazdasági élet visszatérjen a rendes kerékvágásba.

Fotó: DIMITAR DILKOFF

Husznullin május 8-án felkereste Mariupolt, Volnovahát, Luhanszkot, valamint a Donyec-medence több más, az orosz és a szakadár erők által felszabadított városát. Május 17-én és 18-án a miniszterelnök-helyettes Herszon és Zaporizzsja megyében járt, felkereste Herszon és Melitopol várost.

Zelenszkij: Donbasz maga a földi pokol

A megszállók még nagyobb nyomást próbálnak helyezni ránk – mondta az ukrán elnök.

A miniszterelnök-helyettes, aki a második látogatás alatt azt hangoztatta, hogy 

Oroszország maximálisan beindítja a régiók gazdaságát, hogy azok méltó helyet foglaljanak el az oroszországi családban. 

Azt is elmondta, hogy a zaporizzsjai atomerőmű Oroszországnak termel majd, de fizetség ellenében Ukrajnának kész lesz áramot szállítani, és hogy az orosz ellenőrzés alatt álló területek lakói májustól rubelben kapják a fizetéseket és nyugdíjakat.

Tizenkét új katonai egységet hoznak létre az oroszok

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is nagy bejelentést tett pénteken: az év végéig 12 katonai egységet és alegységet alakítanak ki. Sojgu ezt azzal indokolta, hogy a nyugati stratégiai irányban egyre nagyobb a katonai fenyegetés. Az amerikai hadászati légierő tevékenységének intenzitása a 15-szörösére nőtt Európában, és hogy az amerikai hajók rendszeresen behatoltak a Balti-tengerre.

Aktívan javítjuk a csapatok harci összetételét

– fogalmazott.

A miniszter beszámolója szerint eddig 1908-an adták meg magukat a körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből. Arról is beszélt, hogy a Moszkva által különleges hadműveletnek nevezett háború kezdete óta a két szakadár népköztársaság és Ukrajna más 

veszélyeztetett területeiről 1 millió 377 ezer embert evakuáltak Oroszországba.

Az oroszok legújabb hadijelentése

Az Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi tárca szóvivője által pénteken ismertetett hadijelentés szerint az elmúlt napban az orosz légierő nagypontosságú rakétái négy harcálláspontot, 45 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, hét lőszer- és üzemanyagraktárt, egy Osza-AKM föld-levegő rakéta-indítóállást és egy Sz-300-as légvédelmi rendszerhez tartozó radart semmisítettek meg. A harcászati légierő három harcálláspontra és 47 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mért csapást, aminek következtében a tábornok szerint több mint 280 nacionalista életét vesztette, 59 haditechnikai eszköz pedig üzemképtelenné vált. A rakéta- és tüzérségi erők 12 harcálláspontot, 213 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 24 lőállásban lévő tüzérségi és aknavetős alegységet, valamint három lőszerraktárt találtak el. A légvédelem 10 drónt és 17 Szmercs rakétát lőtt le.

Nyolcmilliárd forint uniós gyorssegélyt kaphat Magyarország

Magyarországra eddig közel 600 ezer menekült érkezett az orosz–ukrán háború kitörése óta.