Elfogadta az Országgyűlés a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt, amelynek értelmében az ötödik Orbán-kormányban tizenegy tárca működik majd. Orbán Viktor miniszterelnök és kormánypárti képviselőtársai, Semjén Zsolt, Kocsis Máté, Simicskó István és Vejkey Imre előterjesztését kivételes eljárásban 124 igen szavazattal, 39 nem ellenében fogadta el a parlament.

A jogszabály alapján a leendő kabinet minisztériumai a következők lesznek: 

Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Építési és Beruházási Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség, Pénzügyminisztérium, valamint Technológiai és Ipari Minisztérium.

Szavaznak a képviselők a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényről az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én.
MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A parlamenti vitában ellenzéki politikusok főként az oktatási és egészségügyi tárca hiányát rótták fel a kormánynak. Ezekre reagálva Balla György, kormánypárti képviselő azt mondta: nem azon múlik egy ágazat sikere, hogy önálló minisztérium irányítja vagy sem, hanem azon, hogy a kabinet hogyan dolgozik. Azt hozta példaként, hogy 2010 előtti baloldali kormányok alatt ugyan volt külön egészségügyi tárca, de attól az ágazat csak vizitdíjat és kórházi napidíjat kapott, illetve népszavazással kellett megakadályozni a kórházak privatizációját. Az oktatásról szólva pedig megjegyezte: nincs olyan pedagógus Magyarországon, aki nem Magyar Bálint miniszterségének négy évét tartja a legszörnyűbbnek. 

Hivatalossá vált az ötödik Orbán-kormány névsora

A miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve a múlt héten megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról.