Biztonságosan földre tett egy magánrepülőgépet egy repülési tapasztalattal nem rendelkező utas a floridai Palm Beach nemzetközi repülőtéren május 10-én kedd délután, miután a pilóta cselekvőképtelenné vált – tudatta a CNN.

Az egyhajtóműves Cessna 208-as gép fedélzetén két utas tartózkodott, amikor egészségügyi probléma lépett fel a pilótánál

– áll a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) közleményében. 

A LiveATC.net hangfelvétele rögzítette, ahogy az utas beszámol a  légiirányításnak arról, hogy nem tudja, hogyan kell vezetni a gépet. A hangfelvétel szerint légiforgalmi irányító utasításokat adott az utasnak a landolást illetően:

Törekedjen a szárnyak vízszintesen tartására, és nézze meg, hogy el tudja-e kezdeni a süllyedést. Próbálja meg követni a partszakaszt északi vagy déli irányba. Megpróbáljuk bemérni magát

 – mondta a légiforgalmi irányító a férfinak.

This picture taken on March 25, 2016 shows a pair of Cessna 208 Caravan aircraft from the Thai Department of Royal Rainmaking depositing a sodium chloride-based material above clouds in Nakhon Sawan in an effort to produce rain. - Thailand's prime minister last week told farmers to cultivate less rice to help the country manage its intensifying water crisis, as experts called this year's drought the worst in decades. Water reserves across the country have dipped below last year's levels, which were already considered a record low, according to the irrigation department. (Photo by LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP)
Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

A LiveATC.net által rögzített további hangfelvételeken egy másik légiforgalmi irányító is hallható volt, amint a többi repülőgépnek beszámol a történtekről:

Éppen most voltatok szemtanúi annak, ahogy két utas földre tesz egy gépet

 – mondta a toronyirányító az American Airlines egyik pilótájának, aki az észak-karolinai Charlotte-ba való felszállásra várakozott éppen. "Az utasok tették földre a gépet?" – kérdezte az American Airlines pilótája. "Szép munka" – fűzte hozzá.

Azt nem lehetett azonnal megállapítani, milyen probléma lépett fel a pilótánál, az FAA vizsgálja az esetet.