Miloš  Zeman cseh elnök jóváhagyta azt, hogy 103 cseh állampolgár önkéntesen csatlakozzon az ukrán fegyveres erőkhöz – tudatta a Cseh Rádió.

Czech President Milos Zeman (R, in the wheelchair) reviews an honour guard with his Bulgarian counterpart (not in picture) during a welcoming ceremony at the start of their meeting on May 10, 2022 at the Prague Castle in Prague. (Photo by Michal Cizek / AFP)
Milos Zeman cseh köztársasági elnök 2022. május 10-én a prágai várban.  Fotó: Michal Cizek / AFP

A döntést egy szóvivő közölte szerdán, hozzátéve, hogy a döntést Petr Fiala miniszterelnöknek is alá kellett írnia. Fiala márciusban számolt be arról, hogy a cseh elnökkel megállapodtak abban, hogy büntetlenséget biztosítanak azoknak a cseheknek, akik engedélyt kérnek arra, hogy Ukrajna oldalán harcoljanak Oroszország ellen. 

A cseh törvények szerint ugyanis bűncselekménynek számít, ha valaki engedély nélkül csatlakozik egy másik állam hadseregéhez.

Önkéntesek Ukjranában: ezért foghat valaki fegyvert egy másik ország háborújában

A BBC információi szerint több száz leszerelt brit katona jelezte, hogy Ukrajnába akar utazni segíteni. Van, aki harcolni akar, de vannak olyanok is, akik egészségügyi vagy humanitárius támogatást nyújtanának.