Közélet

Nem vegyi fegyver okozta a narancsszínű felhőt

Oroszország és Ukrajna háborújában nem csak a megtámadott ország területe, de az információs tér is hadszíntérré vált. A legújabb orosz vádak szerint Ukrajna felrobbantott egy műtrágya lerakatot, hogy ezt követően vegyi fegyverek bevetésével vádolhassa Moszkvát – írja a BBC.

Oroszország szerint mindezzel Kijev a nyugatról érkező fegyverek számát igyekszik növelni, azonban már régóta megszokott orosz taktika a szembenálló felekkel szemben megfogalmazott hamis vád, sok esetben úgy, hogy azokat ők vagy szövetségeseik követték el. Az orosz hadügyminisztérium még május 11-én beszélt a támadásról a műtrágya – feltehetően ammónium-nitrát – raktár elleni támadással az ukrán csapatokat, ami sűrű narancssárga színű füsttel járt.

Moszkva szerint az ukránok célja ezzel az volt, hogy orosz vegyi támadásra hivatkozva csikarjanak ki még több fegyvert a nyugati országokból. Ugyanakkor azzal kapcsolatban nem szolgáltak bizonyítékkal, hogy a támadást ukrán katonák hajtották végre.

A robbanásról készült videó helyszínét sikerült beazonosítani, ezek szerint az Dolgenkojéban, a Harkivhoz közeli mezőgazdasági régióban történt.

Russia Ukraine Military Operation
Más mezőgazdasági létesítményeket is ért támadás a háború alatt, itt például baromfit tartottak korábban

Fotó: Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP

Azonban az esetet követően Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó arról beszélt, hogy nem gondolja, hogy vegyi fegyvereket használó orosz támadás történt, bár elismerte, hogy ennek megítélésére nincs elegendő tudása. Azonban az ukrán vezetők a későbbiekben sem fogalmaztak meg hasonló vádakat.

Mindenesetre szakértők szerint a karakteres, narancsszínű füst és a mezőgazdasági terület egyaránt arra utal, hogy valóban ammónium-nitrátot tárolhattak az építményben. Elemzők szerint akár 40 hasonló létesítmény is megsemmisülhetett eddig a konfliktus során.

 

információs hadviselés műtrágya orosz-ukrán háború robbanás vegyi fegyver
Kapcsolódó cikkek