Holnap átveszem Magyarország köztársasági elnöki tisztségét.
– írta Facebook-oldalára Novák Katalin Magyarország új köztársasági elnöke. Korábban a sajtó beszámolt a Magyar Közlöny alapján arról, hogy az innovációs tárca államtitkára távozott a posztjáról. Áder János korábbi köztársasági elnök – Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára – felmentette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkárát, Schanda Tamást, aki parlamenti és stratégiai államtitkár volt az ITM-nél, Palkovics László miniszter helyettese. 

Novák Katalin hétfői posztjában úgy fogalmazott, hogy

A felelősségteljes és megtisztelő feladat ellátásában elsősorban Ekler Gergely hivatalvezetőre és Schanda Tamás kabinetfőnökre támaszkodom majd.

Vagyis a posztjáról távozott államtitkárnak új feladatköre lesz az államfő mellett.

Az új államfő azt is írta, hogy 

diplomáciai kérdésekben Altusz Kristóf, protokollfőnökként Manno István segíti majd, a köztársasági elnöki kommunikációért Volf-Nagy Tünde felel.

Volf-Nagy egyébként 2003 óta dolgozott a közszolgálati televíziónál, 2020 őszétől az M1 riportere, valamint a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának műsorvezetője volt.

Főhadsegédként Kun Szabó István vezérőrnagyra, az alkotmányosság és a jog területén dr. Módos Mátyásra számít Novák Katalin. A Sándor-palota tervezésért és elemzésért felelős vezetőjeként Király András dolgozik majd. A gazdasági igazgatóságot Kreutzer Richárd, az elnöki titkárságot Vicze Katalin irányítja. A köztársasági elnök hozzátette, hogy az új kollégák mellett természetesen számítok a Sándor-palota korábbi munkatársainak tapasztalatára is.
Holnap hivatalba lépek, de az ünnepélyes beiktatási ünnepség szombaton, május 14-én lesz: a Kálvin téri református templomban tartott ökumenikus istentisztelettel kezdődik, majd a Kossuth téren folytatódik. Délután megnyitom a Sándor-palota kapuit. Mindenkit szeretettel várok!

– írta Novák.

Novák Katalint március 10-én választották meg az ország elsőn női köztársasági elnökének, miután az érvényes és eredményes szavazáson 137 voksot kapott a kormánypártok köztársaságielnök-jelöltjeként. A szavazáson 195 képviselő vett részt, összesen 193 szavazatok adtak le, ezekből 5 érvénytelen, 188 érvényes.  

Orbán Viktor miniszterelnök a tavalyi utolsó kormányinfón jelentette be, hogy Fidesz-frakció Novák Katalin minisztert jelöli Áder János köztársasági elnök utódjának. A magyar alkotmányos rend két ciklust rendel a köztársasági elnöknek. Az eljárásrend szerint a kormánypárti képviselők javaslata alapján történik a jelölés.

Novák Katalin 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériumában a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, 2017 novemberétől a Fidesz alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő. 2020. október 1-től családokért felelős tárca nélküli miniszter. A politikus december 31-ével lemondott a családokért felelős miniszteri tisztségéről. 

 

Címlapkép: Máthé Zoltán / MTI