Levélben fordult az Európai Tanács elnökéhez Charles Michelhez Orbán Viktor, melyben arról ír, hogy beszélni sem érdemes az olajembargó kérdéséről a közelgő EU-csúcson – írja a Financial Times.

A miniszterelnök szerint amíg nincs konszenzus a kérdésben, addig annak megvitatása a legmagasabb szinten ellentétes hatással járhat, és csupán a közösségen belüli törésvonalakat domborítaná ki. 

Magyarország szeretne többet megtudni az orosz olajról történő lekapcsolódásról és annak finanszírozásáról, 

ám egyelőre nem lát realisztikus esélyt az álláspontok különbségeinek a feloldására.

VON DER LEYEN, Ursula; ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Európai Bizottság május hónap nagy részét a hatodik szankciós csomag kidolgozására és elfogadtatására fordította, ám mindeddig nem sikerült megfelelő kompromisszumot találni a kérdésben. 

Az olajembargót nem csupán Magyarország, de az olyan, orosz vezetékes olajtól függő, tengerpart nélküli országok is ellenzik, mint Szlovákia vagy Csehország.

A múlt héten bemutatott 210 milliárd eurós csomag 2027-re szüntetné meg az unió függését az orosz energiahordozóktól, és bár Orbán szerint voltak a javaslatban előremutató jelek, mivel nincsenek elkülönítve források a leginkább érintett, tengerpart nélküli országok aggodalmainak kezelésére, ezért a tervezet nem elegendő.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én. Mögöttük Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI

A miniszterelnök az orosz olaj lecseréléséhez szükséges sürgős beruházások finanszírozásának módja és ideje is kérdéses egyelőre, miközben 

az embargó súlyos ellátási zavarokhoz vezetne Magyaroroszágon, ami az energiabiztonságot is veszélybe sodorná valamint ársokkot okozna a lakosság számára. 

Brüsszel 2 milliárd eurót adna a közép-európai országok számára az átállás finanszírozására, ám azt a koronavírus-járványt követő helyreállítási alapból finanszíroznák, ám Magyarország egyelőre nem egyértelmű, hogy hozzájuthat ehhez a forráshoz a jogállamiságról szóló viták miatt.

Orbán levele szerint mindez súlyos problémát jelent azon országok számára, akik helyreállítási terveit még nem fogadta el a bizottság. A miniszterelnök ugyanakkor jelezte, hogy hazánk hajlandó pragmatikus, eredményorientált párbeszédre a kérdésben. A miniszterelnök írása éles ellentétben áll a többi uniós vezető rendkívül optimista nyilatkozataival, melyek szerint hamarosan sikerül döntést hozni a következő szankciós csomagról.