A koronavírus-járvány felgyorsította az olaszországi születésszám régóta tartó csökkenését, az 59 milliós országban tavaly mindössze 399 431 gyerek született a 2020-as 404 892-vel szemben. Tizenharmadik egymást követő évben csökkent a születések száma, 

a tavalyi azonban a legalacsonyabb volt az ország egyesítése, vagyis 1861 óta. 

A teljes népesség 253 ezer fővel csökkent 2021-ben.
„Ha a termékenységi ráta egy nőre a jelenlegi 1,2 gyermekes szint körül marad, akkor 40-50 év múlva már csak 250 000-en születnek majd évente" – figyelmeztetett Gian Carlo Blangiardo, a statisztikai hivatal (ISTAT) elnöke egy olasz demográfiai konferencián Rómában. – „2050-ben ötmillióval kevesebb lakosunk lesz, és kétmillióval kevesebb fiatal" – tette hozzá a Reuters tudósítása szerint.

Pregnant,Woman,Sitting,On,A,Bench.,On,Background,The,Children
Fotó: Shutterstock

A konferenciát szervező alapítvány szerint 

létfontosságú lenne elérni, hogy évente legalább félmillió gyerek szülessen, 

mint legutóbb 2014-ben, ezért sürgették a kormányt, hogy nyújtson minél nagyobb támogatást a családoknak. Gigi De Palo, az alapítvány elnöke arra figyelmeztetett, hogy ha tovább öregszik és fogy a népesség, akkor még jobban visszaesik majd az amúgy is gyenge és lehetetlenné válik a megfelelő jóléti ellátás és az állami nyugdíjak finanszírozása. 
Némi vigaszt jelent, hogy az elmúlt hónapokban szerény javulás mutatkozik a születésszámban a koronavírus-válság csúcspontjához képest. A februárral zárult három hónapban az előző évhez képest hat százalékkal több gyerek született, de még így is 6,5 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben.

A konferenciához intézett írásbeli üzenetében Ferenc pápa is konkrét lépéseket sürgetett a csökkenő születésszám okozta „valódi társadalmi vészhelyzet” kezelésére és „e hideg demográfiai tél trendjének megfordítására”.