A felelőtlen tisztségviselőket hibáztatja a megugrott esetszámokért, illetve a gyógyszerellátási nehézségekért Kim Dzsongun, aki már az észak-koreai hadsereget is mozgósította, hogy reagálni tudjon a koronavírus gyors terjedésére az országban. A CBS News hétfői adatai szerint három nap alatt közel egymillió ember fertőződött meg.

Az észak-koreai egészségügyi hatóságok hétfőn azt közölték, hogy további nyolcan meghaltak a fertőzésben, illetve hogy 392 920 embernél észleltek lázzal járó tüneteket. Ezzel a halottak száma ötvenre, a betegeké pedig több mint 1,2 millióra emelkedett. Ez nagy ugrás a korábban jelentett adatokhoz képest: múlt pénteken hat halottról és 350 ezer betegről tájékoztattak.

Észak-Korea – miután több mint két évig fenntartotta azt a széles körben vitatott állítását, hogy koronavírus-mentes – csütörtökön bejelentette, hogy a fővárosban, Phenjanban a világjárvány kezdete óta először találtak Covid–19-es betegeket. Pontos számokat akkor nem közöltek.

Torzított adatok

Azonban Kim Dzsongun most elismerte, hogy a gyorsan terjedő vírus nagy felfordulást okoz az országban, ráadásul külső szakértők szerint a tényleges járványhelyzet a valóságban még az államilag ellenőrzött média által bemutatottnál is rosszabb lehet. Többen úgy vélekednek, Észak-Korea torzított halálozási és megbetegedési adatokat közöl, hogy megvédje az ország vezetőjét a kritikáktól. Ráadásul a hírek szerint a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező betegek teszteléséhez sincsenek meg a megfelelő eszközök, így a fertőzöttségi adatok egyébként is pontatlanok.

A haláleseteknél az észak-koreai hatóságok azt fogják mondani, hogy túlterheltség vagy természetes halálozás miatt vesztették életüket az emberek, nem pedig a koronavírus miatt

– mondta a CBS Newsnak Nam Szungvuk (Sung-wook Nam) dél-koreai egyetemi professzor.

This picture taken on May 16, 2022 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on May 17 shows officers of the military medical field of the Korean People's Army going to supply medicines to resolve the epidemic prevention crisis over the spread of Covid-19 coronavirus, in Pyongyang. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / - South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSTHIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. /
Fotó: STR / AFP

Nam szerint az északiak valószínűleg legfelsőbb vezetőjük méltóságának védelme érdekében alábecsülik a halálesetek számát.

Az eddigi ötven haláleset közül Észak-Korea hivatalosan csak egynél ismerte el a koronavírust a halál okaként.

Vakcina nélkül

Bár a szomszédos Dél-Korea és Kína felajánlotta, hogy orvosi ellátmányt és egyéb segítséget küld, szakértők szerint már túl késő beoltani Észak-Korea 26 millió lakosát, ezért szerintük az egyetlen reális külső segítség az volna, ha a halálozások csökkentéséért korlátozott mennyiségű vakcinát kínálnának a különösen veszélyeztetett csoportoknak, így az időseknek és alapbetegséggel élőknek.

Mivel az ország még nem kezdte meg a Covid–19 elleni védőoltások beadását, fennáll a veszélye annak, hogy a vírus gyorsan elterjed, hacsak nem fékezik meg azonnali és megfelelő intézkedésekkel

– mondta dr. Poonam Khetrapal Singh, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) délkelet-ázsiai regionális igazgatója, aki kijelentette azt is, hogy a WHO készen áll arra, hogy alapvető gyógyszerekkel és orvosi felszerelésekkel lássa el  Észak-Koreát, és hogy technikai támogatást nyújtson az országnak a vizsgálatok hatékonyságának fokozásához.

Azt egyelőre nem tudni, Kim Dzsongun elfogadja-e a felajánlott segítséget, az viszont tény, hogy korábban azt mondta, a járvány ellen külföldi segítség igénybevétele nélkül kell védekezni.

Az észak-koreai védekezési stratégia vakcinák hiányában leginkább a tüneteket mutató emberek elkülönítésére épül. Viszont ha ezzel a módszerrel nem sikerülne lelassítani a vírus terjedését, az súlyos következményekkel járhatna Észak-Korea számára, hiszen az ország egészségügyi ellátórendszere rendkívül rossz állapotban van: a kórházak felszerelése szegényes, kevés az intenzív terápiás férőhely. A John Hopkins Egyetem tavalyi elemzése szerint az ország egészségügyi ellátórendszere 195-ből a 193. helyen végzett.

Észak-Koreában az ott maximálisnak nevezett megelőző intézkedések miatt korlátozták a városok és megyék közötti utazásokat, és Kim arra utasította a közegészségügyi dolgozókat, tanárokat és egyéb tisztviselőket, azonosítsák a lázas embereket, hogy karanténba helyezhessék őket. Vasárnapig az észak-koreai állami média jelentése szerint több mint 564 860 ember volt karanténban.

A lázas esetek robbanásszerű növekedése felhívhatja a figyelmet arra, hogy a megfelelő egészségügyi eszközökhöz való hozzáférés nélkül az oltatlan lakosság körében milyen gyorsan terjedhet az omikron

– mondta Dzsong Dzsehun (Jae-hun Jung), a dél-koreai Gachon Egyetem professzora. Jung szerint valószínűtlen, hogy az észak-koreai egészségügyi dolgozók képesek lennének megbízhatóan frissíteni a napi fertőzöttségi adatokat, tekintettel a tesztek és egyéb erőforrások hiányára. Egy másik szakértő, Cho Han-Bum, a szöuli Korea Institute for National Unification nevű agytröszt elemzője ennél erősebben fogalmazott: az észak-koreai adatokat egyenesen hazugságnak nevezte.

Észak-Korea azt állítja, hogy mintegy 390 ezren betegedtek meg, de csak nyolcan haltak meg az elmúlt napokban, míg Dél-Korea vasárnap 25 ezer új megbetegedésről és 48 halálesetről számolt be

– mondta.

Elhibázott válaszlépések

Kim Dzsongun vasárnap az egészségügyi tisztviselőket bírálta és tette felelőssé a kialakult járványhelyzet miatt, a fertőzés terjedésére adott válaszlépéseket pedig elhibázottnak minősítette, valamint kritizálta a gyógyszertárakat is a gyógyszerek szétosztásának szervezetlensége miatt.

Az ország vezetősége sürgősségi utasítást adott ki az állami gyógyszerkészletek azonnali felszabadítására és gyors elosztására, valamint a gyógyszertárak 24 órás nyitva tartására. Azonban Kim szerint ezeket a lépéseket nem hajtották végre megfelelően, ezért utasította a hadsereg egészségügyi egységeit, hogy vegyenek részt a phenjani gyógyszerellátás stabilizálásában – közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Kim Dzsongun azt is hangsúlyozta, hogy a kitűzött gazdasági célokat teljesíteni kell, ami valószínűleg azzal fog járni, hogy továbbra is hatalmas csoportok gyűlnek majd össze a különböző mezőgazdasági, ipari és építkezési munkáknál. Ez pedig jelentős kihívások elé állíthatja a jelenleg kizárólag a fertőzöttek elkülönítésére építő vírus elleni védekezést.