Magyarország 2 millió forintos gyorssegélyt nyújt a kelet-afganisztáni földrengés károsultjainak megsegítésére a Hungary Helps programon keresztül, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet pedig további 2 millió forinttal csatlakozik az akcióhoz – tette közzé Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton hivatalos Facebook-oldalán.

 

Most helyben kell segíteni és gyorsan

– írta bejegyzésében Szijjártó Péter, felidézve, hogy az elmúlt napokban 5,9-es erősségű földrengés rázta meg a kelet-afganisztáni Paktika tartományt és több mint 1000 ember életét követelve pusztította el a térség lakóházainak, infrastruktúrájának nagy részét.

A tragédián nem tudunk változtatni, de a károkon és a bajba jutott emberek terhein tudunk enyhíteni.

Az összesen 4 millió forintos gyorssegélyt a lehető legrövidebb időn belül eljuttatják a katasztrófa sújtotta afganisztáni tartományba, hiszen most kulcskérdés, hogy az életfeltételek mielőbbi helyreállításával gyorsan és helyben tudjunk segíteni az ország lakosain – írta a miniszter.

Az Afganisztánban dúló humanitárius katasztrófát csak súlyosbító földrengésről legutóbb itt írtunk:

Több mint ezer ember életét követelte az afganisztáni földrengés

Még Pakisztán is India is beleremegett a katasztrófába.

 

Feladták a túlélők keresését, még pénteken is voltak utórengések

Pénteken mérsékelt, 4,3-as erősségű utórengéseket jelentettek a két nappal korábbi katasztrófa helyszínéről, a pakisztáni határ közelében, nagyjából 160 kilométerre délkeletre Kabultól. Öten meghaltak.

Mohammad Naszim Hakkáni, a katasztrófavédelemmel foglalkozó kabuli minisztérium szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a hatóságok külső segítséget remélnek a sérültek ápolásához, mert nem rendelkeznek elegendő egészségügyi felszereléssel és gyógyszerrel.

A szerdai földmozgásban, amely az évszázad egyik legsúlyosabb földrengése volt a térségben, ezernél többen haltak meg, a sérültek száma meghaladta a kétezret. Több mint 10 ezer ház dőlt romba vagy károsodott súlyosan. A holttestek keresése a romok alatt még folytatódik, de pénteki közlés szerint túlélők után már nem kutatnak.

Fotó: MTI/EPA

Több ország – köztük Japán, Dél-Korea, Tajvan, Egyesült Arab Emírségek – már jelezte, hogy segélyt küld a helyszínre, de eddig még csak a szomszédos Pakisztánból érkező szállítmányok lépték át a határt, illetve légi úton Indiából érkezett segély, amelyet nemzetközi humanitárius szervezetek kezelnek.

Pekingben szombaton közölték: Kína 7,5 milliárd dollárnyi humanitárius segélyt küld a földrengés sújtotta Afganisztánba.