A szlovén parlament szerdán rendkívüli ülésén 53 igen szavazattal 25 ellenében megszavazta a kormány összetételére vonatkozó törvény módosítását, így három tárcával bővül a kabinet - jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV).

A június 1-jén felállt új, baloldali szlovén kormány első törvénymódosítási javaslata volt a minisztériumok kibővítése. Ez azonban késett, mert a Janez Jansa eddigi miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) indítványt nyújtott be a nemzetgyűlésnek konzultációs népszavazás kiírására. A szlovén törvények szerint 30 napnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a népszavazási indítványról szavazhasson a parlament, és csak ezután kerülhetett sor a törvény módosítására. Az SDS indítványát kedden késő este leszavazta a nemzetgyűlés.

A Robert Golob miniszterelnök vezette koalíciós kormány három új minisztériummal, a felsőoktatási, tudományos és innovációs minisztériummal, a szolidaritás jövője minisztériummal és a klíma- és energiaügyi minisztériummal bővül. Az új kormány várhatóan szeptemberben kezdi meg teljes körű működését. A szolidaritás jövője minisztérium vezetését Luka Mesec jelenlegi munkaügyi miniszter veszi át, míg a munkaügyi minisztérium élére Simon Maljevac államtitkár kerül. Megosztják az oktatási, tudományos és sportminisztériumot. A felsőoktatási tárcát Igor Papic jelenlegi miniszter vezeti majd, az oktatási tárcát pedig Darjo Felda államtitkár veszi át.