Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) várhatóan átnevezi a majomhimlőt, hogy ezzel csökkentse a vírust övező megbélyegzést és rasszizmust, mivel a megbetegedések már nem endemikusak, nemcsak Közép- és Nyugat-Afrikában ütheti fel fejét a járvány – írta a Sky News.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kedden arról számolt be, hogy a szervezet a vírus átnevezésén dolgozik, mivel világszerte egyre több a megbetegedés, és már nem csupán Afrikában terjed.

A WHO a világ minden tájáról érkező szakértői csapatával azon dolgozik, hogy a majomhimlőként ismert vírus nevét, variánsainak elnevezését, és az általa okozott betegségnek a nevét is megváltoztassa

– fejtette ki Gebrejeszusz.

Toy monkeys inside Chapultepec Zoo in Mexico City.This weekend, Hugo Lopez-Gatell Ramirez, Mexico's Undersecretary of Prevention and Health Promotion, confirmed the first imported case of smallpox in the country. The case is a 50-year-old man, a permanent resident of New York City, who was probably infected in the Netherlands and is being treated in Mexico City. (Photo by Gerardo Vieyra/NurPhoto) (Photo by Gerardo Vieyra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Gerardo Vieyra / NurPhoto via AFP

Az még nem lehet tudni, mi lesz a majomhimlő új neve, de a bejelentés szerint a lehető leghamarabb tájékoztatni fogják róla a közvéleményt.

Egy hétten korábban 30 tudós írta alá a kezdeményezést, hogy kereszteljék át a vírust és az általa okozott betegséget, mivel azt a legtöbben Nigériához, Nyugat-Afrikához, de tágabb értelemben véve is Afrikához kötik, és ez megbélyegzésre vagy épp rasszizmusra adhat okot.

A majomhimlő miatt a WHO újabb egészségügyi vészhelyzet bevezetését is fontolgatja . Az pedig kedden bejelentette, hogy 110 ezer adag majomhimlő elleni oltóanyagot vásárol.

Így védekezzünk a majomhimlő ellen, és ezt tegyük, ha elkaptuk

Az Egyesült Államokban, Európában, Ausztráliában és a Közel-Keleten is megjelent a majomhimlő az elmúlt időszakban. Az egészségügyi szakértők aggódnak egy újabb világméretű járvány kitörése miatt.