A francia kormány támogatja azt a törvényjavaslatot, amely alkotmányba foglalná a terhességmegszakítás jogát – jelezte Elisabeth Borne francia miniszterelnök szombaton.

FRANCE - POLITICS - DIPLOMACY - ELYSEE - CONFERENCE OF AMBASSADORS IN PARIS - CONFERENCE DES AMBASSADEURS A PARIS
Elisabeth Borne francia miniszterelnök.Fotó: Hans Lucas via AFP

Miután az amerikai alkotmánybíróság pénteki döntésével megengedte az amerikai tagállamoknak az abortusz betiltását, Franciaországban először az ellenzéki baloldali szövetség, majd szombaton Aurore Bergé, a Reneszánsz névre átkeresztelt kormánypárt nemzetgyűlési frakcióvezetője is bejelentette, hogy törvénytervezetet nyújtanak be a parlamentbe, amely „alkotmányba foglalná az abortusz tiszteletben tartását”.

Ez lehet az első törvényjavaslat, amelyet megszavaz az egy héttel ezelőtt megválasztott új nemzetgyűlés,

ahol továbbra sincs olyan egyértelmű többség, amely biztosíthatná a kormányzóképességet, miután Emmanuel Macron pártja és centrista szövetségeseinek Együtt! nevű szövetsége a választások vasárnapi második fordulójában elvesztette abszolút többségét

Elisabeth Borne a Twitteren azt írta, hogy „a kormány minden erejével támogatni fogja ezt a törvényjavaslatot”.  

Az amerikai döntés „katasztrofális a nők számára: a világban minden kilencedik percben azért hal meg egy nő, mert az abortuszt rosszul hajtották végre, nem biztonságos módon” – mondta szombaton Aurore Bergé, a kormánypárt nemzetgyűlési frakcióvezetője a France Inter közrádióban. „Ez azt is jelenti, hogy Franciaországban intézkedéseket hozunk azért, hogy a jövőben ne lehessen visszavonni a már létező jogokat” – tette hozzá. 

Arra a kérdésre, hogy az amerikaihoz hasonló döntés elképzelhető-e Franciaországban, a kormánypárti politikus elmondta:

Sajnos semmi sem lehetetlen, és a nők jogai törékenyek, rendszeresen megkérdőjelezik azokat.

Kiemelte, hogy a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés – amely 89 képviselővel 1986 után először rendelkezik önálló frakcióval a nemzetgyűlésben – ellenzi az abortuszt, ezért „nem szabad kockáztatni, és szavatolni kell ezt a jogot az alkotmányba foglalással”. 

Péntek este Mathilde Panot, az ellenzéki baloldali szövetséget, a NUPES-t vezető radikális baloldali Lázadó Franciaország frakcióvezetője a Twitteren jelezte, hogy pártja hasonló törvényjavaslatot készít elő. 

A tengerentúli tragédia kötelez. Az olyan alapjog bármilyen fékezésének megakadályozására, mint amilyen az abortusz, hétfőn azt javasolom a NUPES-nek, hogy nyújtson be törvénytervezetet ezen jog alkotmányba foglalásához.

A kormányszövetség és a NUPES együtt 296 képviselővel rendelkezik. A javaslat elfogadásához 289 szavazat szükséges, ami az abszolút többség. Amennyiben a szöveget elfogadja az alsóház, az a jobboldali többségű szenátus elé kerül vitára. 

Németországban is szavaztak a törvényhozók

A The New York Times berlini tudósítója, Christopher F. Schuetze arról írt pénteken, hogy a német törvényhozók megszavazták az „abortusz szolgáltatások” reklámozása tiltásának megszüntetését. Schuetze úgy fogalmazott, hogy a korábbi szabályozás gyakorlatilag kriminalizálta azokat az orvosokat, akik tájékoztatást adtak az eljárásról. Németországban az abortusz a terhesség 12. hetéig legális, egy kötelező konzultáció után. 

Az amerikai döntésre reagálva Emmanuel Macron államfő sajnálatát fejezte ki a nők szabadságának megkérdőjelezése miatt, és úgy fogalmazott, hogy „a terhességmegszakítás minden nő számára alapjog”.