Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó a Szentpétervári Nemzetközi Fórumon arról beszélt, hogy a béketárgyalásokon a felek a megállapodás tervezetét már 75 százalékban elfogadták. Elmondta, hogy április 15-én azzal értek véget a tárgyalások, hogy átadták az ukrán delegációnak a tervezet majdnem kész szövegét, ám ezután Ukrajna megszakította a kapcsolatot Oroszországgal. A tisztviselő szerint Kijev azután rúgta fel a béketárgyalásokat, hogy az amerikai védelmi és külügyminiszter Kijevben járt. Megyinszkij szerint az ukrán vezetés nem akar békét, de kiemelte, hogy Moszkva még mindig nyitott az egyeztetések folytatására.

Turkey Russia Ukraine Talks
Fotó: Sputnik via AFP

Moszkva jelezte, kész újra tárgyalni a békéről Kijevvel

Az orosz delegáció vezetője szerint ők újrakezdenék az egyeztetéseket.

A szakadár területek elismerést kaphatnak

Leonyid Paszecsnyik, a Luhanszki Népköztársaság vezetője és Dmitrij Szablin, az orosz parlamenti alsóház védelmi bizottságának alelnöke egybehangzóan azt állította csütörtökön, hogy Szíria és más országok készek elismerni a két délkelet-ukrajnai szakadár köztársaság függetlenségét. Szablin a Damaszkuszból posztolt Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök megígérte

kiadja az erre vonatkozó utasítást a külügyminisztériumának.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Moszkva üdvözölni fogja a nemzetközi elismeréseket. Ennek ellenére kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy folyamatban van-e Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aszad találkozójának előkészítése.