Az Egyesült Királyságban egy felmérésben majdnem 25 ezer orvosi kezelés alatt álló kutya mintáit vizsgálták meg a VetCompass szakemberei. A minták közül 2 662 származott angol bulldogoktól és 22 039 más fajta kutyáktól. A mintákat anonim módon, véletlenszerűen válogatták be a kutatásba. A vizsgálatok kimutatták minden fajtánál a leggyakoribb rendellenességeket és azok kockázatát, de a szakemberek felfigyeltek rá, hogy az angol bulldogok esetében jóval gyakoribbak a betegségek, mint más fajoknál - írta meg a Canine Medicine and Genetics.

Quite warm here
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az állatorvosi ellátásban részesült kutyák közül az angol bulldogok átlagosan fiatalabbak voltak, mint a többi kutya, illetve az átlag súlyuk is magasabb volt.

Az ellátásra szoruló angol bulldogok átlag életkora 2,65 év volt, az összes többi faj átlagos 4,42 éves korához képest, illetve a súlyuk 25,55 kilogramm volt más állatok 13,54 átlagos súlyához képest.

A vizsgálatok kimutatták, hogy

az angol bulldogok esetében 2,04-szer nagyobb volt legalább egy rendellenesség kialakulásának a kockázata a többi kutyához képest, illetve 55,8 százalékkal nagyobb eséllyel is betegedtek meg.

Az angol bulldogok esetében a leggyakoribb betegségek a különböző bőrproblémák, a szemproblémák, az állkapocs problémák, illetve a légúti rendellenességek és a ciszták voltak. Összességében kiderült, hogy az angol bulldogok egészségi állapota jóval rosszabb, mint akármelyik másik fajta kutyának.

A kutatók szerint a különböző betegségek és elváltozások kialakulása ennél a fajnál az állat szélsőséges testfelépítésével magyarázhatók. Állatorvosok szerint arra lenne szükség, hogy a tenyésztők mesterségesen megváltoztassák a fajta sajátosságait, hogy csökkentsék a kialakuló problémák kockázatát. A szakértők hozzátették, amennyiben ez rövid időn belül nem történik meg, akkor el kell gondolkodni rajta, hogy betiltsák az angol bulldog tenyésztését az Egyesült Királyságban. A fajta tenyésztése Európában Norvégiában már tilos, ahol az állatjóléti szervezetek lobbizták ki a szabályozást a törvényhozókból. Skóciában a legtöbb tömött orrú kutyafajta tenyésztése tilos, mivel helyi szakemberek arra az álláspontra jutottak, hogy a fajták jellegzetességei már veszélyt jelentenek magukra az állatokra.