BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betilthatják az angol bulldog tenyésztését az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság állatorvosi felügyeleti szervezete, a VetCompass felmérése szerint az angol bulldogok esetében sokkal nagyobb arányban jelentkeznek egészségügyi problémák, mint más fajtáknál.

Az Egyesült Királyságban egy felmérésben majdnem 25 ezer orvosi kezelés alatt álló kutya mintáit vizsgálták meg a VetCompass szakemberei. A minták közül 2 662 származott angol bulldogoktól és 22 039 más fajta kutyáktól. A mintákat anonim módon, véletlenszerűen válogatták be a kutatásba. A vizsgálatok kimutatták minden fajtánál a leggyakoribb rendellenességeket és azok kockázatát, de a szakemberek felfigyeltek rá, hogy az angol bulldogok esetében jóval gyakoribbak a betegségek, mint más fajoknál - írta meg a Canine Medicine and Genetics.

Quite warm here
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az állatorvosi ellátásban részesült kutyák közül az angol bulldogok átlagosan fiatalabbak voltak, mint a többi kutya, illetve az átlag súlyuk is magasabb volt.

Az ellátásra szoruló angol bulldogok átlag életkora 2,65 év volt, az összes többi faj átlagos 4,42 éves korához képest, illetve a súlyuk 25,55 kilogramm volt más állatok 13,54 átlagos súlyához képest.

A vizsgálatok kimutatták, hogy

az angol bulldogok esetében 2,04-szer nagyobb volt legalább egy rendellenesség kialakulásának a kockázata a többi kutyához képest, illetve 55,8 százalékkal nagyobb eséllyel is betegedtek meg.

Az angol bulldogok esetében a leggyakoribb betegségek a különböző bőrproblémák, a szemproblémák, az állkapocs problémák, illetve a légúti rendellenességek és a ciszták voltak. Összességében kiderült, hogy az angol bulldogok egészségi állapota jóval rosszabb, mint akármelyik másik fajta kutyának.

A kutatók szerint a különböző betegségek és elváltozások kialakulása ennél a fajnál az állat szélsőséges testfelépítésével magyarázhatók. Állatorvosok szerint arra lenne szükség, hogy a tenyésztők mesterségesen megváltoztassák a fajta sajátosságait, hogy csökkentsék a kialakuló problémák kockázatát. A szakértők hozzátették, amennyiben ez rövid időn belül nem történik meg, akkor el kell gondolkodni rajta, hogy betiltsák az angol bulldog tenyésztését az Egyesült Királyságban. A fajta tenyésztése Európában Norvégiában már tilos, ahol az állatjóléti szervezetek lobbizták ki a szabályozást a törvényhozókból. Skóciában a legtöbb tömött orrú kutyafajta tenyésztése tilos, mivel helyi szakemberek arra az álláspontra jutottak, hogy a fajták jellegzetességei már veszélyt jelentenek magukra az állatokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.