Az esetszámok gyors növekedését azzal lehet magyarázni, hogy a közegészségügyi hatóságok fokozzák a szűrések számát, hogy megtalálják és izolálják a vírussal fertőzötteket - írta meg a CNBC. A CDC tisztviselője elmondta, hogy a legtöbb regisztrált fertőzött járt külföldön az elmúlt időszakban, a betegséget valószínűleg ekkor kapták el. Ennek ellenére felhívják a figyelmet, hogy a vírus az országon belül is elkezdhet terjedni, a cél, hogy ezt megakadályozzák.

Blood,Sample,For,Monkeypox,Virus,Test.,It,Is,Also,Known
Fotó: Shutterstock

A CDC adataiból az is kiderült, hogy jelenleg a majomhimlő gyorsabban terjed a homoszexuális vagy biszexuális közösségben.

Az USA-ban regisztrált 20 fertőzött közül 16 közölte, hogy férfiakkal is él nemi életet.

A vírus rendkívül szoros érintkezés útján terjed, így a szexuális együttlétek alkalmával könnyen fertőzhet.

A betegség enyhe lefutású, sem Amerikában, sem Európában nincs halálos áldozata. Az összes eddig regisztrált fertőzött már felépült, vagy közel áll a gyógyuláshoz.

A 20 fertőzöttből 14 elmondta, hogy a tünetek megjelenése előtti 21 napban járt külföldön, másik 3 beteg pedig érintkezett regisztrált fertőzöttel.

Az egészségügyi világszervezet adatai szerint jelenleg 550 igazolt majomhimlős eset van Afrikán kívül. Már 30 országban ütötte fel a fejét a betegség, zömével európai országokban.

A CDC felszólította a fertőzötteket, hogy a tünetek elmúltáig maradjanak karanténban. Akik észlelik magukon a majomhimlő valamely tünetét minél előbb forduljanak orvoshoz. A betegség általában influenza szerű tüneteket okoz, de a leglátványosabb jele a kiütések a test több részén.