Közelebb került az összeomláshoz Izrael ingatag kormánykoalíciója hétfőn, miután Naftali Bennett miniszterelnök jobboldali pártjának egyik törvényhozója kijelentette, hogy már nem tagja a kormánynak – írja a Reuters.

Israel's Prime Minister Naftali Bennett speaks at the Reichman University's Institute for Policy and Strategy (IPS) in the Mediterranean coastal city of Herzliya on November 23, 2021. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Naftali BennettFotó: JACK GUEZ / AFP

Bennett baloldali, centrista és jobboldali, valamint egy hagyományőrző arab pártból álló, tavaly nyár elején megalakult, sokszínű koalícióját egyre inkább a széthullás veszélye fenyegeti. A pártszövetség a 12 évig hatalmon lévő Benjamin Netanjahu kormányát váltotta. 

Tájékoztattam a miniszterelnököt, hogy a jelenlegi helyzet alapján már nem vagyok tagja a koalíciónak

– közölte Nir Orbach, a jobboldali Jamina párt tagja közleményében, amelyet több izraeli médium is közzétett.

Orbach szerint a „szélsőséges és anticionista” parlamenti képviselők „problémás irányba” vitték a koalíciót. Azt is mondta, hogy el akarta kerülni az újabb választásokat, és hogy nem fog a parlament feloszlatására szavazni.

Netanjahu, aki most az ellenzék vezetője, bár állítólagos korrupciós ügyei miatt bírósági eljárás alatt áll, azt mondta, hogy a kormány „a történelem egyik leghosszabb temetését” tartja.

A Reuters azt is megjegyzi, hogy a koalíciós partnerek közötti széthúzás egyik legmarkánsabb jele az volt, amikor a parlamentben elbukott egy törvényjavaslat, amely az izraeli polgári jogot a megszállt Ciszjordániában élő telepesekre is kiterjesztette volna. 

Nem az országunkért harcolsz, hanem a saját helyedért

– mondta Netanjahu egy parlamenti vita során Bennettnek, aki korábban az egyik legközelebbi segítője volt.

Bennett, az egykori kommandós és tech milliomos, aki 2013-ban tűnt fel az országos politikában, azt mondta, hogy kormánya 14 év óta először fellendítette a gazdasági növekedést, csökkentette a munkanélküliséget és megszüntette a költségvetési hiányt.