Úgy tűnt, hogy a részleteken aknára fut az uniós állam- és kormányfők hét elején elfogadott új szankciós csomagja a nagykövetek egyeztetéseiben, de az akadályokat a Bloomberg értesülése szerint sikerült elhárítani, és pénteken már közzé is tették a döntést az EU Hivatalos Lapjában.

Az Tanácsa elfogadta a hatodik, a gazdasági társaságokat és egyéneket büntetőintézkedések alá helyező, olajembargót is magában foglaló szankciós csomagot 

Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország továbbra is folytatja az Ukrajna elleni agressziót – közölte az uniós tanács pénteken.

Background of russian money and possibility SWIFT ban in Russia. Concept of economic sanctions against Russia.
Fotó: Shutterstock

Az Európai Unió hatodik szankciós csomagja egyebek mellett megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az EU-ba, de átmeneti kivételt biztosít a csővezetéken érkező kőolaj esetében azoknak a tagállamoknak, amelyeknek a földrajzi helyzetük miatt nincsenek más lehetőségeik.

A csomag újabb orosz pénzintézeteket zár ki a SWIFT globális elektronikus fizetési rendszerből, 

három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós műsorszórási tevékenységének betiltásáról rendelkezik, továbbá az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelősöket von a büntetőintézkedések hatálya alá.