Elfogadta az Oroszországra kirótt hatodik európai uniós szankciócsomag részleteit a nagykövetek értekezlete, és ezzel elhárult az utolsó akadály - értesült a Bloomberg. A csomag tartalmazza az orosz olajra kivetett embargót is, amely alól - figyelembe véve többek között Magyarország ellenvetéseit - mentességet kap a csővezetéken érkező energiahordozó. 

2017.05.19.  MOL százhalombattai Dunai Finomítója. Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Korábban az a hír látott napvilágot, hogy a csomag a részleteken bukhat meg, mert Magyarország olyan ellenvetésekkel élt, amelyet egyes politikusok és hírhelyek meglepőnek neveztek, holott a több hétig tartó tárgyalások folyamán már előkerültek.

Az egyik magyar feltétel az volt, hogy ne kerüljön a szankcióval sújtott orosz személyek listájára az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka. A Bloomberg jelentése szerint ebbe belementek az EU-nagykövetek. 

A minisztérium a VG-nek megerősítette: a kormány nem támogatja Kirill pátriárka szankcionálását

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, Magyarországon a vallásszabadság elvi kérdés. Frissítve: Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt.

 Korábbi jelentések szerint Budapest azt is kérte, hogy az orosz olajból finomított termékeket harmadik országoknak is eladhassa. Valóban így volt-e, illetve hogy ebben a tekintetben mit tartalmaz a megegyezés, a friss Bloomberg-jelentésből ez nem derült ki.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán azt írta: hosszú csatát vívtak, de megérte, sikerült megvédeni Magyarország energiaellátásának biztonságát.