Kuvait koronahercege szerdán feloszlatta a parlamentet, és előrehozott választások kiírását ígérte 

szerdán élőben közvetített televíziós beszédében.

Misál el-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh trónörökös elmondta, hogy a parlament feloszlatását rendeletben fogják véglegesíteni, az előrehozott választásokat pedig a következő hónapokban tartják. Mint mondta, a belpolitikai helyzetet nézeteltérések és önös érdekek szakítják szét. Az alkotmány szerint a parlamentet az emír oszlathatja fel, aki a koronaherceg beszéde előtt azt mondta, a trónörökös az ő nevében beszél.

National,Assembly,Building,In,Kuwait.
Fotó: Shutterstock

A kormány valamivel több mint két hónapja nyújtotta be lemondását, megelőzve azt a bizalmatlansági szavazást, amellyel a parlament a miniszterelnök eltávolítását akarta elérni. 

A parlament és a kinevezett ügyvivő kormány között továbbra is fennálltak azok a konfliktusok, amelyek a kulcsfontosságú kuvaiti gazdasági és társadalmi reformok végrehajtását akadályozták. Az ellenzék tagjai a napokban obstrukciós tevékenységekkel igyekeztek nyomást gyakorolni a koronahercegre, hogy új miniszterelnököt nevezzen ki az átmeneti kormányfő helyére.

Az előrehozott választások pontos időpontját még nem jelölték ki.

Kuvaitban nincs ugyan többpártrendszer, de a parlament szélesebb jogkörökkel rendelkezik, mint az Arab-öböl legtöbb monarchiájában; törvényeket fogadhat el és vétózhat meg, számon kérheti a minisztereket és bizalmi szavazást tarthat a kormány tagjairól is.

Másfél év alatt három kormányt is elfogyasztott Kuvait

Tovább súlyosbodik a belpolitikai válság, amely akadályozza a kulcsfontosságú gazdasági és társadalmi reformok végrehajtását a Perzsa(Arab)-öböl menti országban.