A 2020-ról tavaly nyárra halasztott tokiói olimpiai és paralimpiai játékok rendezési költsége az eredetileg tervezett összeg duplája, 10,5 milliárd dollár (3929 milliárd forint) volt. A szervezőbizottság keddi tájékoztatása szerint a költségeket a 2013-as pályázatban ennek nagyjából felére, 5,4 milliárd dollárra becsülték.

Amint azt az olimpiáról készített 800 oldalas beszámolóban kiemelték, a többletköltségek nagy részét az egyéves halasztás és a koronavírus-járvány miatti rendkívüli intézkedések okozták, a költségkímélő erőfeszítéseknek köszönhetően azonban sikerült

a büdzsét 1,5 billió jen, azaz 11 milliárd dollár alatt tartani.

Tokyo,,Japan,-,November,1,2019,:,The,Five,Ring,Symbol
Fotó: Shutterstock

A szervezőknek 4,7 milliárd, Tokiónak 4,3 milliárd, míg a japán kormánynak 1,3 milliárd dollárt kell ebből finanszíroznia. A beszámolóban megjegyezték, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése nyomán a játékokat nézők nélkül rendezték, így a szervezők a 661 millió dollárra tervezett jegybevétel nagy részével sem számolhattak.

A küldetést, hogy az olimpia örökségét átadjuk a következő generációknak, elértük

– idézte a Kyodo japán hírügynökség Szejko Hasimotót, a szervezőbizottság elnökét, aki a 2030-as szapporói téli olimpiai pályázatot is vezeti majd.

A szervezőbizottság, amely június végén oszlik fel, 2,7 milliárd dolláros hazai szponzori bevételhez jutott. A tokiói olimpián 11 420, a paralimpián rekordot jelentő 4403 sportoló vett részt tavaly július 23. és augusztus 8., valamint augusztus 24. és szeptember 5. között.