Ursula von der Leyen kifejtette, hogy kétféleképpen tervezi a kooperációt Izraellel. Egyrészt az EuroAsia Interconnector, a világ leghosszabb és legmélyebb víz alatti elektromos tápkábelének lefektetésével, amely Cipruson és Görögországon keresztül köti majd össze Izraelt az EU elektromos hálózatával. Másrészt az EastMed gázvezetékkel, a világ leghosszabb, szintén Izraeltől Ciprusig és Görögországig tartó gázvezetékével – jelentette a The Jerusalem Post. Az izraeli lap emlékeztet:

eddig egyik vezeték építése sem kezdődött meg, noha az EuroAsia Interconnector már rendelkezik uniós támogatással.

Von der Leyen elmondta, Európának csökkentenie kell az orosz energiafüggését, hogy kevésbé legyen zsarolható.

Oroszország a háború kezdete óta szándékosan leállította gázszállítását Lengyelországnak, Bulgáriának és Finnországnak, valamint a holland és dán vállalatoknak, megtorlásul Ukrajnának nyújtott támogatásunkért.

Az oroszok lecsavarták a gázcsapot: Németország 40 százalékkal kevesebbet kap

Az Északi Áramlat I.-en érkező földgáz mennyisége keddtől a korábbi 40 százalékára esik vissza – jelentette be a Gazprom.

 

Költséges és kockázatos tervek 

Az izraeli földgáz Európába jutása számos kihívást rejt, és hosszú távú infrastrukturális beruházásokra lenne szükség hozzá. Mivel nincs csővezeték, amely összekötné a tengeri gázmezőket Európával, az egyik lehetőség egyelőre az lenne, hogy a földgázt Egyiptomba szállítják, ahol cseppfolyósítanák, hogy hajóval exportálhassák Európába. A másik lehetséges forgatókönyv a Törökországba tartó vezeték megépítése lehetne, s a harmadik opció az EastMed-projekt. 

A szakértők azonban aggodalmukat fejezték ki ennek az utóbbi vezetéknek a magas költségei és életképességének kérdőjelei miatt.

Izrael decemberben bejelentette, hogy nem folytat új gázkutatást 2022-ben a fejlesztése jegyében. Karine Elharrar energiaügyi miniszter azonban azóta irányt váltott, és Izrael az idén növelte gázkitermelését, hogy segíthessen kielégíteni az uniós keresletet, ha képes lesz gázt szállítani a tenger alatti földgázmezőiről, ahol közel 1000 milliárd köbméterre becsülik a tartalékokat.