Egészségügyi állapotunkat gyakran hozzák összefüggésbe a bélrendszer állapotával, mivel az abban jelenlévő baktériumállomány sokfélesége fontos szerepet játszhat abban, mennyire vagyunk felvértezve a különböző megbetegedésekkel szemben. Egy új tanulmány szerint a láger sör mérsékelt fogyasztása pozitívan hathat a bélflórában jelenlévő baktériumok összetételére, legyen szó hagyományos sörről vagy az egyre népszerűbb alkoholmentes verziókról – számolt be a New Atlas.
Portugál kutatók 19 egészséges férfi bevonásával végezték el a vizsgálatot, akik négy héten keresztül, napi 3,2 deciliter alkoholos vagy alkoholmentes sört fogyasztottak el a vacsora mellé. A tesztelők – akiktől a sörfogyasztás előtt és utána is vért és székletmintákat gyűjtöttek – négy héten keresztül folytatták ezt a gyakorlatot, és a béflórát egyfajta RNS-génszekvenálással elemezték. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy
a sör mérsékelt fogyasztása nem vezetett a testsúly vagy a testzsírtömeg növekedéséhez, és nem változtatta meg a szív egészségére és az anyagcserére vonatkozó értékeket sem.

Ami változott, az a bélben található baktériumok összetétele volt mindkét csoportban, valamint a bélrendszer egészségét mérő alkalikus foszfatáz enzim magasabb értéke. A tudósok szerint ezeket a sörben lévő vegyületek, például a sör erjedését elősegítő polifenolok és mikroorganizmusok idézhették elő. Bár az eredmények azt sugallják, hogy napi egy üveg sör jótékony hatással lehet a bélrendszer egészségére,
a tudósok hangsúlyozzák, hogy a bélfóra egészségének megőrzésének legbiztosabb módja, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt.
Az olyan egészségügyi kockázatok mellett, mint a májbetegségek, a magas vérnyomás és a szívbetegségek, a legújabb kutatások közvetlen ok-okozati összefüggéseket tártak fel az alkoholfogyasztás és a rákos megbetegedések kialakulása között.
Mivel úgy tűnik, hogy a sörnek a bélflóra egészségére gyakorolt előnyei függetlenek az alkoholtól, a tanulmány újabb okot szolgáltat arra, hogy a sör alkoholmentes változatát válasszuk.