Kevin Spacey szerdán bejelentette, hogy önként megjelenik egy brit bíróságon, ahol ötrendbeli szexuális erőszak vádjával folyik ellene eljárás – számolt be róla a BBC.

A Kártyavár és az Amerikai szépség sztárja kedden a Good Morning Americának adott interjújában határozottam kijelentette, hogy biztos abban, be tudja bizonyítani ártatlanságát.

A 62 éves színész ellen öt vádat emelnek, miután a rendőrség a 2005 és 2013 között tett panaszokat követően felülvizsgálta a bizonyítékokat. Eleinte úgy gondolták, hogy Spacey nem akar bíróság elé állni, és kérvényezni kell a kiadatását az Egyesült Királyságnak.

Nagyra értékelem az ügyészség nyilatkozatát, amelyben emlékeztették a médiát és a nyilvánosságot, hogy jogom van a tisztességes eljáráshoz, és ártatlan vagyok, amíg az ellenkezőjét be nem bizonyítják

– áll a színész által kiadott közleményben.

Founders Festival Bits & Pretzels In Munich
Fotó: PETRA SCHONBERGER/GEISLER-FOTOPR

Habár hangot adott csalódottságának, hogy vádat emeltek ellene, bejelentette, hogy önként megjelenek az Egyesült Királyságban, hogy tisztázza magát az ellene felhozott vádak alól.

Az első két vádpont egy most negyvenes éveiben járó férfi állítólagos szexuális zaklatásához kapcsolódik, amely 2005 márciusában Londonban történt. Egy másik vád szerint 2008 augusztusában, szintén a brit fővárosban egy most harmincas éveiben járó férfit bántalmazott.

Egy harmadik, most 30-as éveiben járó férfi pedig állítólag 2013 áprilisában Gloucestershireben bántalmazott.

Kevin Spacey kétszeres Oscar-díjas színész. Olyan filmekben játszott, mint a Hét, az LA Confidential, az Amerikai szépség és a Baby Driver. Szintén híres szerepe a Netflix Kártyavár című sorozatában alakított főszereplő, Frank Underwood. A törtető politikus minden lehetséges, sokszor aljas és törvénytelen eszközt is bevetve jutott el az Egyesült Államok elnöki székébe.

A színész 2004 és 2015 között a londoni Old Vic Színház művészeti igazgatója is volt.