Váratlanul Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szombaton – írja a Bloomberg. A bizottság a jövő héten dönt arról, hogy javasolja-e azt, hogy Ukrajna megkapja a tagjelölti státuszt, így a látogatás igencsak aktuális.

Megvizsgáljuk a közös munkát, ami az újjáépítéshez szükséges és a haladást, amit Ukrajna megtett Európa felé vezető útján. Ez része lesz az értékelésünknek, melyet hamarosan bemutatunk.

– nyilatkozta von der Leyen az indulása előtt. A bizottsági elnöknek ez már a második útja a háború kitörése óta, mely Kijevbe vezet. Ukrajnában az ország keleti részén súlyos összecsapások dúlnak, miközben az ország kétségbeesetten igyekszik a havi 5 milliárd eurós finanszírozási igényét is betölteni.

Belgium, Brussels, 2022/05/18. European Commission PresidentUrsula von der Leyendelivers a press statement on the Commissions proposals regarding REPowerEU, defence investment gaps and the relief and reconstruction of Ukraine. Photograph by Valeria Mongelli / Hans Lucas.Belgique, Bruxelles, 2022/05/18. La prsidente de la Commission europenne Ursula von der Leyen fait un communiqu de presse sur les propositions de la Commission concernant REPowerEU, les dficits d investissement dans la dfense et les secours et la reconstruction de l Ukraine. Photographie de Valeria Mongelli / Hans Lucas. (Photo by Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Valeria Mongelli / Hans Lucas via AFP

A várakozások szerint a bizottság június 17-én a tagjelölti státusz megadását fogja javasolni, a tagság feltételeként pedig a jogállamiság és a korrupció elleni küzdelem terén elért eredményeket vár el a kérdésre rálátó források szerint.

A bizottság javaslatát követően a csatlakozási folyamat megkezdéséhez a tagállamok egyhangú döntésére is szükség van. 

Ezután kezdődhet meg az a gyakran évtizedes folyamat, melynek során az ország bevezeti az európai szabályokat és szabványokat.

Von der Leyen az ország csatlakozásra való felkészültségét vitatja meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az ukránok által április közebén benyújtott iratok alapján. A biztosok hétfőn kezdik a kérdés megvitatását, és döntés is várható a héten.

Több ország – köztük Hollandia, Dánia, Svédország és Portugália – azonban továbbra is szkeptikus a kérdés tekintetében és a kivételezés látszatát is elkerülendőnek tartja. Vannak akik szerint a jogállamiság terén szenved hiányosságoktól Ukrajna, míg mások a már meglévő tagjelöltekkel szemben nem tartják fairnek a gyorsított eljárást.

Más országok – mint Lengyelország, Litvánia és Írország – azonban támogatják, hogy Ukrajna a jelöltek közé kerüljön, mondván az a morált is emelheti a háborúban álló országban. 

Von der Leyen is többször kijelentette már, hogy Ukrajna Európa családjába tartozik és szeretné ha az unió tagjai lehetnének.

A tagállami vezetők következő csúcstalálkozójára június 23-24-én kerítenek sort Brüsszelben, ahol Moldova és Grúzia kapcsán is dönthetnek arról, kezdődhetnek-e a csatlakozási tárgyalások.