A tavaly augusztusi tálib hatalomátvétel óta több mint 21 ezer veszélyeztetett afgán állampolgárt fogadott be Németország, és további jelentős számú, veszélyeztetett afganisztáni lakos érkezésére számítanak jelentette be Annalena Baerbock német külügyminiszter csütörtökön Berlinben.

Berlin ígéretet tett, hogy nem csak a német hadsereg (Bundeswehr) Afganisztánban állomásozó alkalmazottjainak és német ügynökségeknek segít elhagyni Afganisztánt, de a veszélyeztetett afgán állampolgároknak is segítséget nyújt: 

a letelepedési engedéllyel rendelkező afgánok mintegy kétharmada már Németországban van 

számolt be az úgynevezett afganisztáni akciótervről a külügyminiszter csütörtökön.

Ukraine war - conference in support of Moldova
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Baerbock által kezdeményezett akcióterv fél éve működik, és mint elmondta, ez idő alatt érezhetően felgyorsult az Afganisztánból Németországa érkezők száma, január óta ugyanis több mint 12 ezren hagyták el a tálibok által irányított országot. Hozzátette, hogy a Bundeswehr alkalmazottjainak közel kétharmada már Németországban van.

A német külügyminiszter elmondta, hogy az akcióterv részeként Németország Pakisztánnal kötött megállapodást, melynek értelmében a letelepedési engedéllyel rendelkezők Pakisztánon keresztül jutnának el legális úton Németországba. Hozzátette: reméli, hogy az Afganisztánnal határos ország közbenjárásával kiszolgáltatott afgánok ezrei juthatnak Németországba.

A Bundeswehr tavaly júniusban, közel 20 év után vonult ki Afganisztánból. 

Rá két hónapra a tálibok vették át az ország irányítását, az azóta eltelt időben pedig számos olyan korlátozást vezettek be, amely különösen a nők szabadságjogait érinti.